top of page

$3K Emas? Isyarat Krisis Perbankan Menunjukkan ‘Gelombang Surut’ Ekonomi - Bloomberg Intelligence

"The missing driver" untuk menjadikan emas bernilai $2,000 setiap ons telah ditemui, dan ia adalah krisis perbankan. Fallout kewangan ini menjamin bahawa Federal Reserve menghentikan kitaran penguncian mereka, menurut Bloomberg Intelligence.Setelah melonjak ke paras tertinggi lima minggu dan diniagakan berdekatan dengan $1,920 setiap ons pada hari Isnin, emas dengan selesa melebihi $1,900 setiap ons. Pasaran sedang mencerna impak regulator Amerika Syarikat yang bergegas untuk mengekang kegagalan tiba-tiba Silicon Valley Bank dan Signature Bank.


Kini terdapat laporan bahawa Jabatan Keadilan AS dan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa telah melancarkan siasatan berasingan ke atas kejatuhan Silicon Valley Bank.


Selain itu, Moody menurunkan pandangan mereka terhadap sistem perbankan AS dari "stabil" kepada "negatif".


Pasaran emas telah menerima permintaan tempat perlindungan semula jadi. Tetapi lebih dari itu, harga telah dipacu oleh penilaian semula jangkaan kenaikan kadar bank pusat AS. Pasaran bon kini memberikan isyarat kemungkinan jeda dalam kitaran penguncian.


"Krisis perbankan adalah sebahagian daripada gelombang surut ekonomi, dan Federal Reserve telah selesai mengunci," kata ahli strategi makro utama Bloomberg Intelligence, Mike McGlone. "Perjanjian dana persekutuan dalam satu tahun (FF13) menunjukkan kadar turun di bawah 4% pada 13 Mac setelah tutup tinggi 5.26% kira-kira seminggu sebelum itu, iaitu yang tertinggi sejak 2007."


Diberikan perubahan dalam persekitaran makro ini, emas pasti akan melihat harga rekod baru, kata McGlone pada hari Selasa.


Corak perdagangan emas boleh menyerupai tahun 2018, di mana logam berharga melanggar $1,350 setiap ons setelah perjanjian dana persekutuan menunjukkan peralihan dari penguncian kepada pelonggaran. Dan hasil kali ini mungkin akan membuat emas meningkat ke paras $3,000.


"Rally ini membawa logam ke paras tertinggi baru sekitar $2,060. Keadaan cukup untuk emas menuju ke $3,000," kata McGlone.


Harga komoditi yang lebih rendah juga menunjukkan prospek pertumbuhan ekonomi yang lebih perlahan di mana Fed tidak dapat mengunci lagi.


"Indeks Spot Komoditi Bloomberg turun kira-kira 20% dalam tempoh 12 bulan sehingga 13 Mac, dan Fed tidak pernah mengekalkan kitaran penguncian dengan keadaan yang mengempiskan (pangkalan data sejak 1960) mungkin bermain dalam 1Q. Pergi ke pelonggaran oleh Fed menjadi faktor teratas untuk membeli emas," terang McGlone.


Itulah sebabnya mengapa emas kelihatan menjadi penyumbang komoditi teratas tahun ini, terutamanya jika AS dalam resesi.


"Kebarangkalian tertinggi bagi penguncupan ekonomi dari lengkung hasil sejak 1982 mungkin menjadi sebab yang mencukupi bagi nisbah logam terhadap Indeks Spot Komoditi Bloomberg (BCOM) untuk meningkat dalam corak yang serupa seperti dari dasar pada 2008," tambah McGlone.


Pada waktu penulisan, niaga hadapan emas April Comex sedang didagangkan pada $1,910.60 satu auns, turun 0.31% pada hari tersebut. Sepanjang tahun, emas runcit naik 4.4%.

73 views1 comment

Recent Posts

See All

1 Comment


♥️♥️♥️♥️

Like
bottom of page