top of page

4 Faktor Mempengaruhi Kadar Emas: Panduan Pelabur

Sejak kecil, kita telah diajar tentang nilai emas daripada kisah zaman kanak-kanak lanun, puteri dan kusta.Emas telah berkembang untuk mengetahui warna kuningnya yang berbeza, dan nilai yang dirasakan sebagai sesuatu yang diingini. Oleh yang demikian, emas merupakan salah satu aset atau komoditi yang paling terkenal di dunia.Kenapa harga emas naik dan turun?


Pergerakan harga emas timbul daripada gabungan pelbagai faktor, bukannya satu punca. Berikut adalah beberapa punca utama yang mempengaruhi harga emas:


1. Permintaan

Emas adalah komoditi yang sangat didambakan dengan banyak kegunaan. Selain daripada logam berharga, emas juga biasa digunakan dalam sektor pembuatan – sebagai konduktor elektrik, bahan dalam peranti sokongan hayat, antara lain.Emas juga didagangkan sebagai pelaburan. Dimiliki dalam pelbagai bentuk, pelabur boleh memilih untuk memiliki emas fizikal, seperti dalam bentuk jongkong emas, syiling atau barang kemas, manakala yang lain mungkin mendapati lebih mudah untuk memiliki emas "kertas", seperti Gold Exchange Traded Funds (ETFs). ), unit amanah yang pakar dalam emas, berdagang dalam mata wang emas, atau juga membeli kepada pelombong emas.


2. Emas dan mata wang fiat: hubungan songsang


Banyak negara pernah menggunakan piawaian emas iaitu nilai mata wang atau wang kertas negara itu ditambat kepada harga emas. Contohnya, jika satu auns emas ialah AS$1,000, maka satu dolar AS akan menjadi 1/1000 satu auns.


Hari ini, ini tidak lagi berlaku. Kebanyakan kerajaan telah berhijrah ke mata wang fiat, di mana nilai mata wang adalah berdasarkan faktor seperti bekalan monetari atau kepercayaan kepada kerajaan untuk membayar balik pinjaman negara. Walaupun ini datang dengan risiko tambahan, ia memberi kebebasan kepada kerajaan untuk menambah atau mengurangkan bekalan monetari berdasarkan matlamat ekonomi mereka, dan bukan berdasarkan berapa banyak emas yang boleh mereka pegang dalam perbendaharaan mereka.


Ini juga bermakna apabila kepercayaan kepada kerajaan atau ekonomi jatuh, nilai mata wang masing-masing sering jatuh bersamanya. Dalam senario sedemikian, ramai pelabur beralih kepada emas, untuk mengelakkan kekayaan mereka daripada terhakis di belakang penurunan nilai mata wang.


Tambahan pula, apabila nilai greenback meningkat berbanding mata wang lain, ini akan membawa kepada kejatuhan harga emas. Ini kerana pelabur bekas AS perlu melihat harga komoditi dalam mata wang tempatan mereka (yang akan menjadi lebih mahal), dan oleh itu, permintaan untuk emas akan berkurangan - dan sebaliknya.


Oleh itu, emas cenderung mempunyai hubungan songsang dengan dolar AS. Apabila kekuatan dolar AS meningkat, harga emas cenderung menurun. Inilah sebabnya mengapa ramai pelabur emas menjejaki kadar dolar AS dan Tukaran Asing (Forex).

Secara naluri, peningkatan permintaan untuk emas biasanya diterjemahkan kepada lonjakan harga logam kuning. Dalam dekad yang lalu, pertumbuhan ekonomi China dan India telah mendorong permintaan emas dan dengan itu meningkatkan harga. Permintaan ini telah berkurangan dalam beberapa tahun kebelakangan ini, sejajar dengan pertumbuhan ekonomi mereka yang stabil.
Peliknya, sejak 5 tahun lalu, emas dan dolar AS telah meningkat seiring. Lonjakan harga emas tahun ini telah dijelaskan oleh beberapa faktor makroekonomi termasuk peningkatan paras hutang global dan kesan daripada perang perdagangan China-AS.


3. Emas sebagai aset selamat


Aset tempat selamat Wall Street yang diciptakan, emas mampu menyimpan nilainya dalam keadaan sebenar di tengah-tengah cuaca ekonomi yang tidak menentu dan menyediakan perlindungan terhadap peningkatan kos sara hidup, tidak seperti wang tunai. Bank pusat mempunyai rizab emas sendiri sebagai perlindungan daripada kegawatan kewangan.


Menurut Tinjauan Rizab Emas Bank Pusat 2020, bank pusat telah menyebut salah satu sebab utama mereka memegang emas mereka adalah kerana "prestasi logam berharga semasa krisis", dan 20 peratus daripada mereka ingin meningkat rizab emas mereka dalam tempoh 12 bulan akan datang.


Sebagai aset selamat, harga emas meningkat dengan kehadiran faktor yang mendorong ketidaktentuan ekonomi, seperti wabak COVID-19 dan gelombang berikutnya. Harga emas turun naik ke atas semasa tempoh turun naik disebabkan permintaan pelabur yang semakin meningkat – pelabur dapat meminimumkan risiko portfolio dengan melabur dalam emas berbanding ekuiti atau bon.


Malah, sepanjang 2020, kebimbangan pelabur tentang wabak itu mendorong harga emas menembusi bumbung, mencecah paras tertinggi sepanjang masa pada Ogos, apabila ia mencecah AS$2,000 setiap auns buat kali pertama dalam dagangan New York. Begitu juga, apabila berita mengenai vaksin coronavirus diumumkan pada awal November, harga emas jatuh, walaupun masih mengekalkan harganya di bawah AS$1,900 per auns.
4. Bekalan emas yang ada

Jumlah berat semua emas yang dilombong sepanjang sejarah manusia dianggarkan hampir 198,000,000 kilogram. Ini bermakna, jika kita mengumpulkan semua emas yang dilombong, ia akan dimuatkan ke dalam satu kiub yang panjang dan kedalaman kira-kira 21 meter!


Setiap tahun, kami menambah kira-kira 2,500,000 hingga 3,000,000 kilogram daripada perlombongan emas kepada keseluruhan stok emas di atas tanah. Jumlah ini biasanya tidak mencukupi untuk memenuhi permintaan global. Bekalan rendah yang tidak disangka-sangka seperti pelombong mendapati emas kurang daripada jangkaan, boleh melonjakkan harga emas lebih jauh.


Pada masa ini, dianggarkan hanya terdapat kira-kira 20 peratus emas yang tinggal untuk dilombong, walaupun angka ini tidak ditetapkan dalam "batu". Dengan teknologi baharu, pelombong mungkin boleh mengekstrak emas di tapak yang pada asalnya diabaikan kerana ia tidak menjimatkan untuk diakses.
160 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page