top of page

90% kemungkinan 'kemelesetan yang agak besar' berlaku menjelang 2023 apabila bekalan wang menyusut p

Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) benar suku ketiga meningkat sebanyak 2.6%, menurut data yang dikeluarkan oleh Biro Analisis Ekonomi A.S. pada hari Khamis. Ini adalah lebih tinggi daripada anggaran konsensus sebanyak 2.4%, dan berikutan penguncupan KDNK dua suku berturut-turut.
Steve Hanke, Profesor Ekonomi Gunaan di Universiti Johns Hopkins, percaya bahawa kemelesetan masih berkemungkinan. Malah, Hanke memberitahu David Lin, Anchor untuk Berita Kitco, bahawa dia baru-baru ini mengemas kini kebarangkalian kemelesetan akan datang kepada 90%.


Bekalan wang yang semakin mengecut adalah bertanggungjawab terutamanya untuk keadaan ekonomi yang semakin merosot pada masa akan datang, kata Hanke.


"Ke mana kita pergi ditentukan oleh ke mana bekalan wang pergi," katanya. “Teori Kuantiti Wang adalah satu cara untuk menentukan penentuan pendapatan negara. Kami mempunyai bekalan wang yang ditipu pada awal 2020, apabila COVID melanda, kami mempunyai bekalan wang berkembang, secara purata, kira-kira tiga kali lebih cepat daripada yang sepatutnya berkembang untuk mencapai sasaran inflasi 2%. Akibatnya, kami mengalami banyak inflasi.”


Pengetatan kuantitatif daripada Rizab Persekutuan telah membalikkan kadar pertumbuhan bekalan wang dengan kadar yang ‘belum pernah berlaku’, kata Hanke.


“Tujuh bulan lepas, bekalan wang sebenarnya telah menguncup sebanyak 1.1%. Itu hampir tidak pernah berlaku sebelum ini. Ini bermakna, sudah tentu, anda mempunyai perubahan besar dalam bekalan wang dan kemudian terdapat mekanisme penghantaran. Terdapat ketinggalan antara teras dalam bekalan wang, sama ada ia meningkat atau menurun, dan apa yang berlaku kepada ekonomi sebenar. Suatu ketika, pada tahun 2023, kami mengalami kemelesetan yang agak besar. Jadi nombor [KDNK] ini, ia adalah satu perkara yang hebat dan anda boleh meraikannya hari ini, ia bukan negatif lagi, kami mempunyai nombor positif...gambar keseluruhannya kelihatan seperti ekonomi agak mendatar untuk tahun lepas, tetapi ia akan melanda selatan,” katanya.


Fed Pivot


Mengenai kemungkinan "pivot," Rizab Persekutuan berkemungkinan akan membalikkan kenaikan kadar hanya apabila krisis kecairan melanda.


"Perkara yang paling berkemungkinan akan menyebabkan pivot sebenar ialah krisis dalam pasaran kewangan disebabkan masalah kecairan yang mungkin disebabkan oleh tiada pertumbuhan atau pertumbuhan negatif dalam bekalan wang," katanya.


Terdapat preseden sejarah Fed yang berputar sebaik sahaja pasaran mengalami krisis kecairan.


"Itu berlaku, dengan cara itu. [The Fed] mula melakukan pengetatan kuantitatif beberapa tahun lalu,” katanya. “Ingat masalah besar yang kami hadapi dalam pasaran repo? Terdapat banyak dagangan yang gagal dalam pasaran repo dan itu disebabkan oleh pengetatan kuantitatif yang masuk, dan pada asasnya Fed terpaksa berputar serta-merta kerana terdapat benar-benar krisis dalam aspek kejuruteraan kewangan pasaran kewangan.”

70 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page