top of page

Adakah kemelesetan adalah baik untuk harga emas? ANZ

Selepas kitaran pengetatan bersejarah oleh Rizab Persekutuan, kemelesetan atau kelembapan ekonomi yang ketara kelihatan sangat berkemungkinan. Tetapi adakah itu baik untuk emas?

Untuk sebahagian besar tahun 2022, Fed yang agresif ditambah dengan dolar A.S. yang kukuh telah membebankan emas, meletakkan had harga pada sebarang potensi rali.


"USD yang lebih kukuh turut mempengaruhi sektor logam berharga. Emas jatuh di tengah-tengah kemerosotan dalam permintaan pelabur," ahli strategi komoditi kanan Australia dan New Zealand Banking Group (ANZ), Daniel Hynes. "Kenaikan kadar segera telah membebankan emas pada 2022."


Tahunan sehingga kini, emas spot hampir mendatar, turun 0.3%. Ini selepas rali Disember yang mengambil harga daripada paras rendah $1,750 seauns pada awal bulan kepada paras tertinggi Selasa sebanyak $1,830 seauns.


Perhimpunan harga emas akhir tahun akan datang apabila ekonomi global berada pada titik infleksi.


"Dasar monetari yang lebih ketat dalam keadaan inflasi yang tinggi berkemungkinan memperlahankan pertumbuhan ekonomi pada 2023," kata Hynes. "Latar belakang ini biasanya positif untuk emas."


Semasa mesyuarat Disember, Fed menaikkan kadar sebanyak 50 mata asas, yang menjadikan jumlah kenaikan bagi tahun itu kepada 425 mata asas.


Dia mengemas kini ramalan median untuk tahun depan menunjukkan bahawa kadar boleh meningkat kepada 5.1%, dengan Powell menyatakan bahawa kadar akan kekal dinaikkan "untuk beberapa waktu."


ANZ menjangkakan kadar dana fed A.S. akan memuncak pada 5%, diikuti dengan jeda dalam kenaikan kadar. Hynes menambah bahawa ini sepatutnya mengubah sentimen pasaran memihak kepada emas. Dan dolar A.S. akan memainkan peranan besar dalam membantu emas bergerak lebih tinggi.


"Ini berlaku ketika kami menghampiri penghujung dominasi dolar AS, dan penyusutan nilai mata wang akan menambah sokongan selanjutnya kepada permintaan pelabur," jelasnya. "Dengan Fed mencadangkan kadar akan kekal tinggi menjelang 2023, risiko pertumbuhan ekonomi yang lemah tahun depan. Harga emas cenderung mengalami tekanan menjelang kemelesetan tetapi kemudian mengatasi prestasi pasaran lain (seperti ekuiti) semasa mereka."

34 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page