top of page

Amaran disinflasi dan maksudnya untuk komoditi

Masalah yang lebih berkekalan dalam dunia pasca COVID bukanlah inflasi tetapi disinflasi, kata Bloomberg Intelligence, sambil memberi amaran bahawa komoditi melihat lebih banyak kelemahan.

"Disinflasi adalah tipikal dalam kemelesetan," kata ahli strategi makro kanan Bloomberg Intelligence Mike McGlone pada hari Rabu. "Kecenderungan untuk langkah-langkah inflasi keluar lebih lemah daripada jangkaan mungkin lebih berkekalan daripada kejutan baru-baru ini untuk menaik."


Tahun baharu ini ditakrifkan oleh penyingkiran kecairan pada kadar yang tidak pernah berlaku sebelum ini. Dan semuanya bermula pada tahun 2020 dengan kitaran pengetatan bersejarah Federal Reserve yang mengikuti suntikan wang besar-besaran ke dalam ekonomi yang merupakan salah satu pencetus di sebalik lonjakan inflasi pada mulanya.


Dan apa yang pasaran sudah saksikan pada bulan Januari ialah pengembalian inflasi, komoditi dan aset berisiko.


"Indeks pengurus pembelian perkhidmatan ISM tidak pernah jatuh di bawah 50 dengan pengetatan Fed, dan itu mempunyai implikasi untuk komoditi, inflasi dan kebanyakan aset berisiko," kata McGlone Rabu. "Indeks Komoditi Bloomberg (BCOM) mungkin kira-kira 35% terlalu tinggi berbanding purata pergerakan 40 bulannya, berdasarkan arah aliran lalu dalam indeks pengurus pembelian sejak 1998."


Melihat ke bulan-bulan akan datang, prospek kekal sama - perkhidmatan dan pembuatan ISM terus menguncup dan Rizab Persekutuan mengekalkan kadar kenaikan, sekurang-kurangnya buat masa ini.


"Mungkin terdapat sedikit sokongan untuk BCOM sehingga sekitar 20% di bawah purata ini, dan ia adalah kira-kira 15% di atas pada 10 Januari," tulis McGlone. "BCOM mempunyai kecenderungan untuk meletakkan puncak berkekalan pada kira-kira 70% di atas dan bawah sekitar 20% di bawah purata 40 bulannya."


Pengetatan dasar monetari diikuti oleh kemelesetan boleh mencetuskan semula beberapa aliran dominan sebelum COVID dalam komoditi dan inflasi.


"Fakta bahawa Indeks Tempat Komoditi Bloomberg dan S&P 500 jatuh dari ketinggian dan halaju yang sama seperti pada 2008-09 mungkin mempunyai implikasi terhadap inflasi. Perbezaan utama ialah Fed masih mengetatkan," kata McGlone. "Kesan kekayaan daripada peningkatan ekuiti dan hubungan inflasi yang lebih langsung daripada komoditi mungkin menghadapi kuasa pemulihan yang lebih baik."


Memandangkan bagaimana pasaran biasanya berfungsi, penurunan inflasi yang cepat berkemungkinan kerana komoditi dan saham terus jatuh sebagai tindak balas kepada penguncupan bekalan wang AS dengan pantas, McGlone membuat kesimpulan.


Melihat kepada minyak mentah secara khusus, Bloomberg Intelligence berkata minyak kini dinilai terlalu tinggi berbanding pasaran saham


"Kecairan dan inflasi menyusut daripada pasaran pada kadar rekod, seperti yang dibuktikan oleh pengeluaran S&P kira-kira 25% daripada kemuncaknya," kata McGlone. "Dengan minyak mentah dan S&P 500 masih meningkat kira-kira 20% hingga 10 Jan sejak akhir 2019 (sebelum wabak), kedua-duanya mungkin perlu terus menurun untuk menahan inflasi dan pengetatan bank pusat. Kami melihat risiko condong ke arah minyak mentah meneruskan trajektori deflasi dari 2H."


Untuk emas, keadaannya berbeza pada tahun 2023, dengan Bloomberg Intelligence mengunjurkan untuk logam kuning menembusi paras $2,000 seauns dan "tidak pernah melihat ke belakang."


"Ini adalah asas kami untuk logam berharga, terutamanya apabila Fed beralih daripada tempoh pengetatan halaju tertinggi dalam 40 tahun ke arah pelonggaran," kata McGlone pada akhir Disember. "Kami melihat risiko berbanding ganjaran bersandar ke arah emas meneruskan trajektori menaiknya, terutamanya berbanding tembaga."

54 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page