top of page

Bank pusat membeli jumlah rekod emas pada Q3 dan sebahagian besar adalah daripada pembeli yang tidak

Pembelian emas daripada bank pusat mencapai rekod pada suku terakhir, mendedahkan laporan suku tahunan Majlis Emas Dunia. Tetapi kaveatnya ialah pemain besar kekal tanpa nama.Sejumlah hampir 400 tan dibeli oleh bank pusat pada suku ketiga, paling banyak dalam rekod. Ini juga menandakan lonjakan 300% daripada tempoh yang sama tahun lalu, kata Majlis Emas Dunia dalam laporan Trend Permintaan Emas yang dikeluarkan Selasa.


Setakat ini, bank pusat membeli 673 tan, lebih daripada jumlah tahunan lain sejak 1967 - apabila dolar A.S. masih disokong oleh emas.


Turki, Uzbekistan dan Qatar muncul sebagai pembeli terbesar yang diketahui. Tetapi masih terdapat kontinjen yang tidak diketahui. "Tahap permintaan sektor rasmi pada Q3 ialah gabungan pembelian yang dilaporkan stabil oleh bank pusat dan anggaran yang besar untuk pembelian yang tidak dilaporkan," kata laporan WGC itu.


Negara yang terkenal kerana tidak melaporkan pembelian emas mereka secara kerap termasuk China dan Rusia.


"Tidak semua institusi rasmi melaporkan secara terbuka pegangan emas mereka atau mungkin berbuat demikian dengan ketinggalan. Ia juga perlu diberi perhatian bahawa walaupun Metals Focus mencadangkan pembelian berlaku semasa S3, ada kemungkinan ia mungkin telah bermula pada awal tahun ini," kata laporan itu.


Daripada apa yang diketahui, bank pasaran baru muncul mendahului pek dalam pembelian emas rasmi.


Turki membeli 31 tan emas pada Q3, yang meningkatkan rizab emasnya kepada 489 tan. Uzbekistan telah menjadi pembeli yang konsisten dan menambah 26 tan kepada rizab emasnya pada suku terakhir. Dan Bank Pusat Qatar telah meningkatkan aktivitinya, membeli 15 tan emas pada bulan Julai, yang merupakan pemerolehan bulanan terbesar dalam rekod, menurut laporan itu.


Penjual bersih terbesar pada suku ketiga ialah Kazakhstan, yang mengurangkan rizab emasnya sebanyak 2 tan. "Ia bukan sesuatu yang luar biasa bagi bank pusat yang membeli emas daripada sumber domestik untuk beralih antara membeli dan menjual," kata WGC.


Rekod pembelian emas oleh bank pusat adalah berbeza dengan apa yang berlaku dengan harga emas. Logam berharga itu telah jatuh selama tujuh bulan berturut-turut sebagai tindak balas kepada pengetatan agresif oleh Rizab Persekutuan yang meningkatkan hasil dolar dan Perbendaharaan A.S.


Tujuh bulan berturut-turut kerugian tidak pernah dilihat dalam pasaran emas selama lebih daripada lima dekad.


Selain itu, aliran keluar ETF yang disokong emas yang kukuh telah mempengaruhi harga dengan ketara, dan ramai penganalisis tidak melihat trend berubah sehingga terdapat semacam pivot daripada Fed.


Sebagai contoh, Standard Chartered sedang mencari aliran keluar ETF bersandarkan emas berterusan untuk sepanjang tahun dan aliran masuk bersih yang kecil tahun depan. "Titik perubahan datang apabila Fed berputar. Kekuatan dolar berkemungkinan berterusan dalam beberapa bulan akan datang," Suki Cooper, pengarah eksekutif penyelidikan logam berharga di Standard Chartered, berkata dalam webinar baru-baru ini.


Pada masa penulisan, niaga hadapan emas Comex Disember didagangkan pada $1,653.20, meningkat 0.76% pada hari itu.

65 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page