top of page

Emas adalah 'pasaran rasional,' tetapi logam perindustrian adalah pemenang - penganalisis Liberum

Penganalisis Liberum, Tom Price, percaya bahawa pasaran emas telah menjadi 'pasaran rasional' selama tiga tahun kebelakangan ini, menjadikan ia lebih mudah untuk dilakukan analisis oleh pelabur.


Dalam tiga tahun lalu, harga emas telah berubah-ubah, turun ke bawah paras $1,500 setiap auns dan naik ke paras tertinggi baharu melebihi $2,050 setiap auns. Harga emas bergerak dengan arah yang relatif.


Ia memberi tumpuan kepada tiga faktor utama yang mempengaruhi harga emas iaitu Federal Reserve, China, dan perang Rusia-Ukrain. Sekiranya harga emas terus bertahan, ia akan menjadi pasaran yang lebih rasional pada masa akan datang, Price menambah.


Bagaimanapun, dalam jangka masa depan, harga emas akan cenderung jatuh kerana Fed akan mengekalkan kadar positif untuk tempoh yang lebih lama dan pertumbuhan ekonomi AS yang kurang bermaya. Berbanding dengan emas, analisis Liberum melihatkan logam perindustrian termasuk perak bakal melebihi prestasi emas memandangkan program infrastruktur AS yang dijamin oleh Presiden Joe Biden mula diberi perhatian. Program bernilai $570 bilion itu akan melibatkan pengimportan komoditi kerana kekurangan kemampuan pengeluaran atau kekurangan surplus.


Pasaran emas dalam tiga tahun terakhir telah menjadi "pasaran rasional", menjadikannya lebih mudah untuk dianalisis oleh pelabur, menurut pengarah analisis Liberum, Tom Price. Emas melalui gejolak yang signifikan dalam tiga tahun lalu, diperdagangkan di bawah $1,500 setiap auns dan meningkat menjadi harga tertinggi baru melebihi $2,050 setiap auns. Namun, walaupun kevolatilan, arah harga emas agak mudah untuk dijelaskan, katanya.


Menurut Price, satu-satunya komoditi yang muncul sebagai pemenang di pasaran ini adalah logam industri. Liberum memproyeksikan harga rata-rata emas tahun ini sebesar $1,690. Sementara itu, logam industri, termasuk perak, diharapkan dapat mengatasi emas. Biden-approved program akan memerlukan AS untuk mengimpor logam karena kapasitas produksi atau kekurangan surplus yang tidak mencukupi.

35 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page