top of page

Emas memulakan minggu baharu pada tahap yang lebih lemah & jatuh ke paras terendah sejak April 2022

Emas memulakan minggu baharu pada tahap yang lebih lemah dan jatuh ke paras terendah sejak April 2020 semasa sesi Asia. Membeli dolar AS dan menjual segala-galanya kekal sebagai tema utama dalam pasaran, yang merupakan faktor utama yang menimbang komoditi dalam denominasi dolar. Minggu lepas, Fed menyampaikan satu lagi kenaikan kadar supersaiz, seperti yang dijangkakan secara meluas, dan menandakan peningkatan ketara pada mesyuaratnya yang akan datang. Pendirian yang lebih hawkish yang diterima pakai oleh bank pusat AS kekal menyokong hasil bon Perbendaharaan AS yang tinggi. Hasil bon kerajaan AS 2 tahun yang sensitif kadar mencecah paras tertinggi dalam 15 tahun, dan tanda aras nota Perbendaharaan 10 tahun berada hampir pada tahap tertinggi dalam 11 tahun. Ini terus menyokong dolar AS dan terus mengalir keluar daripada logam kuning yang tidak menghasilkan.Kejatuhan harian, bagaimanapun, terhenti berhampiran rantau $1,626 di tengah-tengah persekitaran risiko yang lazim, yang cenderung untuk memanfaatkan emas selamat. Sentimen pasaran kekal rapuh di tengah-tengah kebimbangan kemelesetan yang semakin meningkat. Pelabur kekal bimbang bahawa pengetatan dasar yang lebih pantas oleh bank pusat utama akan membawa kepada kemelesetan ekonomi global yang lebih mendalam. Ini, bersama-sama dengan risiko peningkatan lanjut dalam konflik Rusia-Ukraine, membantu mengehadkan kerugian untuk XAU/USD. Presiden Rusia Vladimir Putin mengumumkan mobilisasi awam pertama sejak Perang Dunia II untuk menyokong perang Ukraine yang goyah dalam perkembangan geopolitik terkini. Selain itu, masalah yang berpunca daripada dasar sifar covid China menjejaskan sentimen risiko. Aliran anti-risiko jelas daripada nada yang umumnya lemah di sekitar pasaran ekuiti.


Sebarang pemulihan yang bermakna, sementara itu, masih kelihatan sukar difahami, memerlukan beberapa berhati-hati sebelum mengesahkan bahawa XAU/USD telah membentuk bahagian bawah jangka pendek. Sekiranya tiada sebarang keluaran ekonomi yang menggerakkan pasaran utama dari AS, peniaga pada hari Isnin akan mengambil petunjuk daripada ucapan ahli FOMC yang berpengaruh - Presiden Fed Boston Susan Collins, Presiden Fed Atlanta Raphael Bostic dan Presiden Fed Dallas Lorie Logan. Ini, bersama-sama dengan hasil bon AS, akan mempengaruhi dinamik harga USD dan memberikan sedikit dorongan kepada emas. Tambahan pula, sentimen risiko yang lebih luas mungkin menghasilkan peluang dagangan jangka pendek di sekitar XAU/USD.


Tinjauan Teknikal


Dari perspektif teknikal, kejatuhan pada hari Jumaat mengesahkan pecahan melalui julat dagangan konsolidatif selama seminggu. Ini mungkin telah menetapkan peringkat untuk kerugian tambahan, menunjukkan bahawa sebarang langkah pemulihan yang bermakna masih dilihat sebagai peluang jualan. Oleh itu, kejatuhan seterusnya ke arah sokongan relevan seterusnya, sekitar rantau $1,600-$1,590, kini nampaknya satu kemungkinan yang berbeza.


Sebaliknya, titik putus sokongan julat dagangan, sekitar kawasan $1.656, kini nampaknya bertindak sebagai halangan segera. Kekuatan yang berterusan mungkin mencetuskan pergerakan pendek, walaupun ia berisiko melenyapkan dengan cepat berhampiran zon bekalan $1,675-$1.676. Beberapa pembelian susulan, bagaimanapun, akan menafikan bias negatif jangka pendek dan membuka jalan untuk keuntungan tambahan, membolehkan kenaikan harga untuk menyasar kembali untuk menuntut semula tanda angka bulat $1.700.

59 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page