top of page

Emas menunggu 'peluang' untuk 'meletup', 2023 akan menjadi 'ledakan komoditi' - Todd Bubba Horwitz

Harga emas kekal stabil walaupun pada hari Rabu mengumumkan kenaikan 50 mata asas dalam Kadar Dana Persekutuan. Logam berharga itu mengakhiri dagangan hari pada $1,802 setiap auns, turun hanya $5.30 sepanjang hari.

Pergerakan harga ini memberi isyarat bahawa emas mempunyai "naik" yang ketara, menurut Todd Bubba Horwitz, Editor BubbaTrading.com.


"Emas merasakan, begitu juga perak dan platinum, seperti mereka mahu meletup ke atas," katanya. "Mereka tidak menunggu acara, tetapi peluang, untuk menarik beberapa pembeli wang baharu yang akan mendorong mereka keluar daripada julat yang mereka telah berdagang untuk beberapa lama."


Beliau meramalkan bahawa sebagai tambahan kepada logam berharga berprestasi baik, 2023 akan menjadi "ledakan komoditi" umum.


"Saya fikir pada 2023, kita akan mengalami ledakan komoditi, dan itu termasuk komoditi aset keras emas, perak dan platinum," katanya.


Horwitz bercakap dengan David Lin, Anchor dan Penerbit di Kitco News.


Mata Wang Digital


Sebahagian daripada sebab orang ramai melabur dalam emas dan perak, dakwa Horwitz, adalah penghinaan mereka terhadap "mata wang digital" yang dikeluarkan kerajaan, yang boleh menjejaki pengguna dan mengehadkan akses mereka kepada dana.


"Orang ramai tidak mahu mendedahkan setiap perkara yang mereka lakukan," katanya. "Jika anda memberi lebih kuasa dan lebih kawalan kepada dua organisasi, kerajaan dan perbankan pusat, yang hanya mewujudkan hutang dan tidak mewujudkan sebarang industri, saya fikir anda boleh melihat permintaan yang lebih besar untuk emas."


Beliau mencadangkan bahawa kerajaan akan mengharamkan wang kertas dan memaksa penduduk A.S. untuk memperoleh mata wang digital. Ini kemudiannya akan menyebabkan mereka beralih kepada aset keras seperti logam berharga.


"Sesetengah orang yang tidak percaya kepada emas boleh menjadi orang percaya... kerana akhirnya mereka akan mengharamkan mata wang skrip dan wang kertas," kata Horwitz.


Dia menambah, “jika kita pergi ke mata wang digital, anda tidak mempunyai kebebasan. [Kerajaan] tahu apa yang anda lakukan setiap saat setiap hari... jika anda membelanjakan wang, mereka akan tahu mengenainya. Saya tidak fikir orang benar-benar selesa dengan itu."


Inflasi dan Kejatuhan Mata Wang


Satu lagi sebab peningkatan permintaan dalam emas dan perak, dakwa Horwitz, adalah kerana inflasi. Berbanding dengan mata wang fiat, beliau menyatakan bahawa emas mengekalkan nilainya dalam jangka masa yang panjang.


"Emas masih merupakan penyimpan nilai sebenar," katanya. “Dolar anda kurang membeli kerana inflasi. Emas mengekalkan [nilai] lebih baik.”


Beliau menambah bahawa kejatuhan yang akan datang dalam mata wang fiat boleh memaksa orang ramai menggunakan emas dan perak sebagai medium pertukaran.


Horwitz menjelaskan: "apa yang berlaku apabila pasaran mata wang fiat meletup dan mereka tidak lagi mengambil mata wang fiat?... anda mempunyai logam berharga, dan itu boleh digunakan sebagai mata wang."


Beliau membayangkan bahawa "inflasi" dan "cukai tanpa perwakilan" yang tinggi akan mendorong orang ramai untuk "mengambilnya sendiri" untuk mencipta wang mereka sendiri.

60 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page