top of page

Emas, perak memulakan 2023 dengan bergaya

Selepas rehat yang diperoleh dengan baik, kami kembali beraksi… dan masa yang tepat untuk melindungi logam berharga! Emas dan perak memulakan tahun ini di hadapan, dengan emas mengakhiri minggu dagangan penuh pertama tahun ini pada paras tertinggi sembilan bulan melebihi $1,920 seauns dan harga perak kembali kukuh di atas $24 seauns.


Harga emas sebenarnya naik hampir 5% sejak awal tahun, dan walaupun tahun ini baru sahaja bermula, sentimen kenaikkan harga dalam pasaran hampir dapat dirasai. Kami baru sahaja menembusi melebihi $1,900 seauns, tetapi sesetengah pelabur dan penganalisis telah menetapkan sasaran mereka pada sasaran $2,000.


Beberapa pemain pasaran berwajaran tinggi melompat ke atas kereta muzik emas kerana harga telah meningkat $300 daripada paras terendah dua tahun November.


Dalam temu bual eksklusif dengan Michelle Makori dari Kitco News, Nouriel Roubini, Ketua Pegawai Eksekutif Roubini Macro Associates dan Profesor Emeritus di NYU Stern School of Business, berkata pelabur akan berpusu-pusu mendapatkan emas kerana 10 "megathreats" mengancam ekonomi global.


Roubini berkata bahawa dia melihat harga emas meningkat kepada $3000 seauns menjelang 2028.


"Dalam beberapa tahun akan datang, saya menjangkakan emas boleh mempunyai satu digit yang tinggi kepada kadar pulangan dua digit yang rendah," kata ahli ekonomi terkenal itu, juga dikenali sebagai "Dr. Doom," dalam temu bual itu. "Saya menjangkakan... kadar pulangan sekitar 10 peratus setahun dalam tempoh lima tahun akan datang."


Bersama-sama dengan Roubini, jutawan "raja bon" Jeffrey Gundlach berkata beliau bertukar yakin pada emas apabila harga melonjak melebihi $1,800 seaun.


Dalam siaran web hari Selasa, Ketua Pegawai Eksekutif Doubleline berkata bahawa emas adalah salah satu cadangannya untuk 2023. "Ia adalah masa yang cukup baik untuk membeli emas dan memiliki emas," kata Gundlach.


Ramai pelabur menjauhkan diri daripada emas pada 2022 kerana pendirian dasar monetari yang agresif Rizab Persekutuan mendorong hasil bon ke paras tertinggi 12 tahun dan dolar A.S. ke paras tertinggi 20 tahun; bagaimanapun, penganalisis telah berkata bahawa trend itu mungkin akan berbalik pada 2023 kerana Rizab Persekutuan menghampiri penghujung kitaran pengetatannya.


Penganalisis telah menyatakan bahawa hasil bon A.S. menetapkan harga dalam kadar terminal Fed Funds di bawah 5%, yang seterusnya telah menyebabkan dolar A.S. jatuh ke paras terendah dalam tujuh bulan minggu ini.


Ramai penganalisis berkata bahawa kedua-dua hasil bon dan dolar A.S. telah memuncak, menyokong kenaikan emas.


Tetapi emas adalah lebih daripada sekadar jumlah permintaan pelaburan. Ketidakpastian geopolitik global terus menyokong logam berharga sebagai elemen kritikal dalam pasaran mata wang global.


Minggu ini, Bank Rakyat China mengumumkan bahawa ia membeli 30 tan emas pada bulan Disember. Ini berikutan pembelian 32 tan emas pada November, pembelian pertama yang direkodkan secara rasmi sejak September 2019.


Penganalisis pasaran BNP Paribas Chi Lo berkata dalam laporan baru-baru ini bahawa emas akan menjadi elemen penting dalam rancangan China untuk mengukuhkan kredibiliti antarabangsa yuan dan mencabar status dolar AS sebagai mata wang rizab dunia.


"Menjadikan renminbi boleh ditukar kepada emas dengan berkesan menjadikan mata wang itu sebagai aset boleh labur global untuk pemilik renminbi asing, meningkatkan keyakinan dan permintaan mereka terhadap mata wang China," kata Lo dalam laporannya. "Petro-yuan yang disokong emas tidak memerlukan kebolehtukaran renminbi penuh untuk berfungsi, jadi ia membolehkan China mengekalkan kawalan akaun modalnya secara serentak dan meningkatkan pengantarabangsaan renminbi."

51 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page