top of page

Emas, perak merasakan tekanan daripada Bank Pusat

Harga emas dan perak rendah dalam dagangan A.S. tengah hari Selasa. Dasar monetari Hawkish daripada Rizab Persekutuan A.S. dan bank pusat utama dunia yang lain telah menjejaskan pasaran saham dan kewangan pada masa ini, tetapi telah meningkatkan hasil Perbendaharaan A.S. dan indeks dolar A.S. kedua-duanya adalah aset bersaing dengan peti keselamatan.. Emas Oktober turun $4.70 pada $1,662.90 dan perak Disember turun $0.148 pada $19.205.

Penghindaran risiko kekal tinggi dalam kalangan peniaga dan pelabur awal minggu ini. Tumpuan pasaran adalah pada mesyuarat FOMC Rizab Persekutuan yang bermula pagi Selasa dan berakhir petang Rabu dengan kenyataan dan sidang akhbar daripada Pengerusi Fed Jerome Powell. FOMC dijangka kekal agresif dan menaikkan kadar dana Fed AS sebanyak 0.75% dalam usaha Fed untuk mengurangkan inflasi harga yang bermasalah. Bank pusat Sweden hari ini menaikkan kadar faedah utamanya sebanyak 1.0%. Bank of England juga mengadakan mesyuarat dasar monetarinya pada Khamis dan juga dijangka menaikkan kadar faedah.


Pasaran saham global bercampur-campur semalaman, dengan saham Eropah kebanyakannya lebih rendah dan saham Asia kebanyakannya lebih tinggi. Indeks saham A.S. lebih rendah pada tengah hari.


Pasaran luar utama hari ini menyaksikan harga minyak mentah Nymex lebih rendah dan didagangkan sekitar $82.00 setong. Indeks dolar A.S. lebih tinggi dalam dagangan A.S. tengah hari. Hasil pada nota Perbendaharaan A.S. 10 tahun meningkat 3.575% dan meningkat.Secara teknikalnya, harga niaga hadapan emas Oktober berlegar berhampiran paras terendah hampir 2.5 tahun minggu lepas. Dagangan hadapan emas mempunyai kelebihan teknikal jangka pendek keseluruhan yang kukuh. Objektif harga kenaikan harga seterusnya adalah untuk menghasilkan penutupan di atas rintangan pada $1,700.00. Objektif harga penurunan jangka pendek Bears seterusnya adalah menolak harga niaga hadapan di bawah sokongan teknikal yang kukuh pada $1,600.00. Rintangan pertama dilihat pada tahap tinggi hari ini pada $1,678.00 dan kemudian pada $1,686.30. Sokongan pertama dilihat pada paras terendah September pada $1,651.90 dan kemudian pada $1,635.00.

42 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page