top of page

Emas kekal di bawah nilai apabila pasaran harga secara pivot pada separuh kedua 2023

Walaupun permulaan kukuh pada bulan Ogos, pasaran emas telah bergelut untuk mencari sebarang momentum kenaikan harga yang konsisten kerana harga kekal di bawah $1,750 seaun.


Jangkaan pasaran untuk tindakan dasar monetari yang lebih agresif daripada Rizab Persekutuan terus menyokong dolar A.S, yang memberi kesan kepada emas; bagaimanapun, seorang penganalisis pasaran berkata bahawa perdagangan momentum kenaikan harga sedang membina dalam logam berharga.


Dalam temubual dengan Kitco News, Huw Roberts, ketua analisis di Quant Insight, berkata menurut penyelidikan syarikatnya, logam berharga itu telah memasuki rejim makro dan telah menembusi di bawah paras nilai saksamanya.


Menurut Quant Insight, dengan kenaikan kadar faedah dan dolar A.S. yang kukuh, harga emas sepatutnya didagangkan sekitar $1,760 seauns. Walaupun emas adalah kira-kira 2% di bawah nilai saksamanya, Roberts berkata bahawa pedagang boleh menunggu untuk titik masuk yang lebih baik.

Beliau menambah bahawa emas mempunyai ruang untuk turun kerana Rizab Persekutuan terus menaikkan kadar faedah sepanjang tahun.


"Anda tidak boleh berhujah bahawa sepanjang 2022 Rizab Persekutuan konsisten bahawa inflasi telah menjadi keutamaan nombor satu mereka dan memerangi inflasi yang mereka perlukan untuk mengetatkan keadaan kewangan," katanya.


Walaupun ia adalah persekitaran yang mencabar untuk emas, Roberts berkata masih terdapat potensi untuk logam berharga itu. Beliau menjelaskan bahawa pada bulan Julai, pasaran mula menjangkakan bank pusat A.S. secara pramatang akan berputar pada dasar monetarinya yang agresif; namun, komen hawkish daripada Powell melenyapkan jangkaan itu. Pasaran melihat peluang 76% untuk pergerakan 75 mata asas akhir bulan ini.


Walaupun pasaran pada masa ini percaya dengan pendirian agresif Fed terhadap inflasi, Roberts menyatakan bahawa banyak perkara boleh berlaku dalam tempoh enam bulan akan datang.


"Melihat asas makro semasa, dalam persekitaran semasa, emas dinilai rendah, tetapi ia masih boleh menjadi lebih murah. Model kami memberitahu kami bahawa pelabur mungkin mahu menunggu titik masuk yang lebih baik," katanya.

Mengenai apa yang mendorong prospek makro emas, pada bulan Julai, inflasi adalah faktor paling penting yang menggerakkan logam berharga; namun, analisis bulan ini daripada data menunjukkan bahawa pasaran adalah lebih seimbang antara inflasi, penilaian mata wang dan spread kredit korporat.


Cuba untuk mentafsir data, Roberts berkata bahawa keadaan kewangan yang lebih ketat mendorong hutang korporat lebih tinggi, yang menunjukkan ketidaktentuan ekonomi yang semakin meningkat. Spread hasil tinggi yang meningkat menunjukkan kebimbangan yang semakin meningkat bahawa ekonomi A.S. menuju ke arah kemelesetan.


"Ia hampir seolah-olah pada bulan lepas, gambaran emas yang sempurna telah muncul. Ia bertindak sebagai lindung nilai inflasi dan lindung nilai risiko," kata Roberts. "Jika anda mencari tempat selamat, apa yang anda akan beli? Anda tidak boleh membeli harta kerana inflasi; anda tidak boleh membeli mata wang kerana King Dollar, jadi emas menjadi pilihan yang logik."


73 views0 comments

Comments


bottom of page