top of page

Harga Emas Berkemungkinan Naik Selepas Pasaran Menyedari USD Dinilai Terlebih

Ringkasan


  • Jabatan Buruh melaporkan peningkatan yang ketara dalam bilangan pekerjaan bagi bulan Julai. The Fed semakin mengganas.

  • Ini menjadikan USD meningkat dan harga emas menjunam lebih rendah.

  • Pengenalan standard emas atau sebarang bentuk kaitan wang fiat kepada emas berkemungkinan besar.

  • Banyak komoditi melonjak disebabkan ketidaktentuan geopolitik, dan emas mungkin tidak terkecuali.

  • Harga emas sangat rendah nilai sekarang, manakala dolar AS terlalu mahal.


Harga emas turun sejak kemuncaknya pada 2020. Beberapa minggu lalu, harga emas diperbetulkan serta-merta selepas AS menerbitkan laporan pekerjaan yang kukuh. Semua orang menjangkakan Federal Reserve akan mengambil langkah yang lebih serius terhadap inflasi. Tetapi tiada siapa yang memahami betapa terlebih nilai dolar AS dan betapa rendahnya nilai emas.


Terdapat kekurangan bekalan emas yang jelas pada masa ini, keberhutangan dunia menghampiri paras tertinggi sepanjang masa, ketidaktentuan geopolitik adalah ketara dan Rusia mula kembali kepada bentuk standard emas. Saya tidak boleh mengatakan dengan tepat berapa banyak emas akan dalam tempoh masa tertentu. Pada masa ini, nampaknya Federal Reserve sangat agressif dan akan mengetatkan lagi disebabkan bacaan inflasi yang tinggi. Dalam jangka pendek hingga sederhana, ia menurun untuk emas. Tetapi beberapa faktor asas memihak kepada pelabur jangka panjang pesakit. Biar saya jelaskan ini dengan lebih terperinci.


Pekerjaan yang kukuh dan KDNK yang menurun


Banyak yang diperkatakan baru-baru ini mengenai Fed. Ia terpaksa bertindak kerana angka inflasi yang luar biasa tinggi. Ia juga berpeluang berbuat demikian kerana paras pengangguran menghampiri paras terendah sepanjang masa yang dilihat pada 2019, sebelum wabak COVID-19. Itulah sebabnya sukar untuk memahami tahap kitaran ekonomi yang sedang kita lalui. Sesetengah penganalisis berpendapat US memasuki kemelesetan teknikal. Ia berlaku apabila Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara menurun untuk dua suku berturut-turut.


Tetapi marilah kita cuba memahami apa yang dimaksudkan dengan kemelesetan.


Menurut Jawatankuasa Temujanji Kitaran Perniagaan NBER, kemelesetan ialah "penurunan ketara dalam aktiviti ekonomi yang merebak di seluruh ekonomi, yang berlangsung lebih daripada beberapa bulan, biasanya boleh dilihat dalam pengeluaran, pekerjaan, pendapatan benar dan penunjuk lain. Kemelesetan bermula apabila ekonomi mencapai puncak aktiviti dan berakhir apabila ekonomi mencapai palungnya."


Kitaran ekonomi

Itulah sebabnya ekonomi AS berada dalam keadaan teknikal, tetapi bukan kemelesetan berskala penuh. Pada masa ini, AS kekurangan jumlah pengangguran yang tinggi. Pada masa yang sama, kadar inflasi menghampiri paras tertinggi sepanjang masa.Tindakan Federal Reserve dan kes penurunan harga emas


Oleh kerana inflasi yang tinggi, Rizab Persekutuan terpaksa mengambil tindakan. Ia boleh melakukannya dengan mengetatkan kuantitatif dan menaikkan kadar faedah.


Dalam jangka pendek, ia mungkin menurun untuk emas. Sebagai contoh, pada tahun 2018, kadar faedah meningkat. Ini menghalang harga emas daripada meningkat. Walau bagaimanapun, apabila Federal Reserve berhenti mengetatkan dasar monetari, harga emas mula melonjak.Pada masa yang sama, dalam tempoh sebelumnya, tindakan agresif yang diambil oleh Federal Reserve tidak selalu menyebabkan harga emas menjunam. Contoh yang paling jelas ialah tempoh Stagflasi Besar pada tahun 1970-an. Harga emas berlegar pada paras tertinggi sepanjang masa dan begitu juga dengan kadar dana persekutuan. Tetapi ia sudah lama dahulu. Ramai lagi yang masih ingat tempoh 2000 - 2008 apabila kadar terus meningkat, yang tidak menghalang harga emas meningkat juga.


Tetapi mari kita andaikan bahawa kali ini, pengetatan lanjut oleh Federal Reserve akan menyebabkan harga emas menjunam dalam jangka pendek hingga sederhana.


Lagipun, apabila Federal Reserve menjadi lebih agressif disebabkan bacaan inflasi yang lebih tinggi tahun ini, emas menjadi lebih murah.


Tetapi kita juga perlu ingat bahawa kenaikan kadar Federal Reserve akan memburukkan keadaan ekonomi. Dengan ini, saya maksudkan KDNK akan terus menguncup, manakala kadar pengangguran akan meningkat dengan ketara. Ini bermakna ekonomi AS akan memasuki kemelesetan berskala penuh. Tidak lama selepas keadaan menjadi kritikal, Federal Reserve perlu melonggarkan dasar monetari, contohnya. mencetak lebih banyak wang. Ini akan membuatkan permintaan terhadap emas meningkat.


Penyahdolarisasi dan ketidakpastian geopolitik


Ketegangan semakin memuncak di sekitar Taiwan dan keadaan di Ukraine masih belum berakhir. Peristiwa ini adalah sangat yakin untuk emas kerana pelabur lebih suka melindung nilai ketidakpastian dengan pembelian selamat seperti emas. Pada masa yang sama, sekatan memaksa negara menukar corak perdagangan, kewangan dan pelaburan mereka. Dalam erti kata lain, banyak sekatan yang dikenakan terhadap Rusia dan ketegangan yang semakin meningkat di sekitar Taiwan sangat mengancam rantaian logistik global. Tetapi mereka juga menjadikan negara-negara, terutamanya Rusia dan China, mengurangkan pergantungan mereka kepada dolar AS. Ini kerana USD dikawal oleh Federal Reserve dan sebarang pembayaran yang dibuat dalam dolar dipantau oleh pihak berkuasa AS. Negara yang mempunyai hubungan yang sangat rumit dengan AS tidak mampu untuk melabur dalam USD atau aset dalam denominasi dolar. Kemungkinan besar Rusia dan China akan bergerak lebih jauh daripada pelaburan USD dan transaksi dalam denominasi dolar.


Sejak perjanjian Bretton-Woods berkuat kuasa, USD menjadi mata wang utama dunia. Ini bukan sahaja menjadikannya sebagai medium pertukaran apabila ia melibatkan urus niaga antarabangsa, tetapi juga penyimpan nilai dan mata wang pelaburan yang menarik. Tetapi keadaannya jauh berbeza sekarang, memandangkan ketegangan dan sekatan geopolitik. Banyak negara mungkin bergerak lebih jauh daripada dolar dan beralih kepada mata wang negara mereka supaya pihak berkuasa AS tidak mempunyai peluang untuk mengawal transaksi dan aset mereka. Tetapi kerajaan tidak boleh menyimpan rizab mereka semata-mata dalam mata wang negara mereka. Lagipun, beberapa mata wang negara jatuh nilainya disebabkan oleh inflasi yang tinggi.


Jadi, pada masa kini emas masih penting untuk rizab banyak negara, terutamanya China. Tetapi sekarang, bahagiannya masih terhad. Banyak negara juga memegang euro dan yuan China tetapi yang paling penting dolar AS. Untuk mengurangkan pergantungan mereka kepada negara lain, sesetengah kerajaan dan bank pusat boleh membeli lebih banyak emas, mata wang tertua di dunia.


Standard emas


Terdahulu, saya menulis tentang reformasi emas Nixon apabila USD dilepaskan daripada emas. Ini membolehkan Federal Reserve mencetak lebih banyak wang untuk menyokong ekonomi yang memasuki kemelesetan pada masa itu. Sebelum itu banyak negara juga mempunyai piawaian emas, satu langkah untuk memastikan mata wang negara kukuh dan mengawal inflasi. Lagipun, emas fizikal adalah terhad, manakala bank pusat boleh mencetak seberapa banyak wang yang mereka lihat sesuai.


Keadaan ini agak berubah pada musim bunga 2022 apabila bank pusat Rusia mengumumkan ia bersedia untuk membeli emas pada harga tetap 5000 rubel (kira-kira USD 85) setiap gram. Keputusan itu tidak menunjukkan Rusia menubuhkan piawaian emas klasik, tetapi kini terdapat kaitan yang jelas antara ruble, mata wang negara itu, dengan emas. Langkah ini antara lain membantu kerajaan mengukuhkan ruble, sesuatu yang diperlukan oleh banyak negara, memandangkan rekod bacaan inflasi yang tinggi di banyak negara. Ini mungkin bermakna negara lain akan mengikuti contoh Rusia.


Hutang sejagat


Seperti yang saya nyatakan sebelum ini, dunia sedang bergelut dengan inflasi. Ia sebahagiannya disebabkan oleh logistik yang lemah selepas wabak coronavirus dan juga keadaan di sekitar Ukraine. Walau bagaimanapun, ia juga disebabkan oleh pencetakan wang yang tidak terhingga oleh banyak bank pusat hasil daripada keberhutangan yang sangat tinggi. Ini kerana banyak kerajaan pada masa kini membelanjakan lebih banyak daripada pendapatan mereka. Pengguna dan perniagaan di negara maju melakukan perkara yang sama.


Itulah sebabnya hutang global meningkat dengan kadar yang sangat pantas. Ini terutama berlaku di AS, Zon Euro dan Jepun. Anda boleh melihat ini daripada rajah di bawah.


Hutang global dan bekalan wang semasa menjadikan nilai sebenar wang sangat rendah. Itu benar terutamanya mengenai USD, mata wang paling popular di dunia. Tetapi ramai pelabur masih belum menyedari perkara ini.


Peruntukan aset tidak memihak kepada emas


Beberapa kajian telah saya lakukan. Akibatnya, saya perhatikan bahawa sangat jarang untuk pelbagai institusi kewangan, malah dana pencen konservatif, untuk melabur dalam emas. Pendedahan portfolio kepada emas berjumlah 2% atau kurang.


Di bawah ialah carta pai yang mewakili cadangan peruntukan portfolio pelabur konservatif.


Ia kebanyakannya terdiri daripada bon (60%-65%) dan juga ekuiti (25%-30%). Tetapi sama sekali tidak ada tempat untuk emas, yang merupakan satu-satunya mata wang yang terselamat daripada semua pembaharuan wang, semua peperangan dan krisis yang dialami dunia ini.


Kekurangan bekalan emas fizikal


Terdapat kekurangan bekalan emas fizikal yang jelas juga. Hanya 244000 tan metrik emas telah ditemui setakat ini. Pada masa yang sama, jumlah keseluruhan emas kertas (Dana Pertukaran Dagangan (ETF), kontrak emas, niaga hadapan, opsyen, dll.) bernilai kira-kira USD 200-300 trilion, manakala emas fizikal hanya bernilai USD 11 trilion. Dalam erti kata lain, terdapat lebih banyak emas kertas daripada emas fizikal.


Pada masa ini, keadaan dalam pasaran terkawal kerana ramai pelabur tidak bimbang wang mereka dilaburkan dalam kertas, bukan logam sebenar. Tetapi berpotensi, boleh berlaku huru-hara sekiranya pelabur meminta penjual membekalkan logam sebenar. Niaga hadapan dan opsyen meramalkan peluang sedemikian, tetapi pembeli biasanya tidak menuntut sebarang penghantaran fizikal. Itu, pada pendapat saya, sangat bagus untuk pelabur yang membeli jongkong emas fizikal atau syiling.


Kesimpulan


Emas dinilai sangat rendah, memandangkan kekurangan popularitinya di kalangan pelabur, bekalannya yang sangat sederhana dan hakikatnya ia mempunyai rekod prestasi yang panjang untuk digunakan sebagai medium pertukaran. Ia berfungsi sebagai lindung nilai terhadap penurunan nilai mata wang dan ketegangan geopolitik. Terdapat juga risiko bahawa negara mungkin beralih kepada salah satu bentuk piawaian emas untuk menghentikan penurunan nilai wang. USD tidak akan menyelamatkan negara daripada inflasi dan penurunan nilai wang. Jelas kepada saya bahawa pasaran tidak melihat banyak faktor kenaikan harga di pasaran emas yang jelas hadir sekarang.Di tulis oleh : Anna Sokolidou


p/s : Jangan lupa untuk menyelamatkan pendapatan anda dengan menyimpan dengan Emas, untuk mengetahui dengan lebih lanjut kami akan bantu anda dengan, klik di sini : https://bit.ly/CFGold_SupportVirtualAssistant

145 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page