top of page

Harga emas didagangkan pada $1,700 tahun depan apabila Fed, prospek dolar beralih, kata Capital Econ

Walaupun harga emas jatuh sebagai tindak balas kepada pendirian hawkish Pengerusi Rizab Persekutuan Jerome Powell, laluan emas pada tahun hadapan akan ditentukan oleh keuntungan, kata Capital Economics dalam tinjauan terbarunya.


"Kami meramalkan harga [emas dan perak] meningkat daripada $1,630 dan $18 setiap auns hari ini kepada $1,700 dan $19.5 menjelang akhir 2023," kata ahli ekonomi komoditi Capital Economics Edward Gardner.


The Fed telah mengelirukan pasaran dengan mesej bercampur-campurnya berikutan kenaikan 75 mata asas keempatnya pada hari Rabu. Dalam kenyataan itu, bank pusat A.S. berkata ia kini akan mempertimbangkan "pengetan kumulatif" dasar monetari dan "kelewatan dasar monetari" mempengaruhi aktiviti ekonomi dan inflasi.


Pada masa yang sama, Powell mengikutinya dengan komen bahawa "tahap muktamad" kadar faedah mungkin lebih tinggi daripada yang difikirkan sebelum ini sambil juga mengatakan bahawa tingkap untuk pendaratan lembut telah "menyempit."


Namun, Capital Economics tidak yakin bahawa Fed boleh kekal hawkish untuk lebih lama lagi.


"Harga emas dan perak jatuh berikutan komen hawkish Pengerusi Powell semalam. Tetapi jika kita betul memikirkan kadar AS tidak akan meningkat sebanyak yang dijangkakan pasaran, harga emas dan perak sepatutnya meningkat tahun depan," kata Gardner Khamis. "Harga emas dan perak pada mulanya meningkat berikutan keputusan Rizab Persekutuan menaikkan kadar dasarnya sebanyak 75 mata asas semalam. Secara ringkasnya, pelabur mengambil keputusan untuk bersikap dovish."


Selain itu, dolar AS, yang menjadi penghalang besar bagi logam berharga itu, akan mencapai kemuncaknya tahun depan dan mula merosot, membantu emas pulih.


"Dolar yang lebih kukuh menjadikan pembelian emas dan perak berharga dolar di luar A.S. lebih mahal. Jika kami betul dan kelembapan dalam pertumbuhan ekonomi global akan berlaku sekitar pertengahan tahun depan, maka kami fikir selera risiko yang lebih baik akan membawa kepada dolar yang lebih lemah," tulis Gardner.


Dan bahagian terakhir yang akan meningkatkan harga adalah permintaan untuk emas, yang akan menjadi teguh, terutamanya apabila ia melibatkan pembelian bank pusat, tambah Gardner. “Bank pusat membeli 673 tan emas dalam tempoh sembilan bulan pertama tahun ini, paras tertinggi berbilang dekad bagi Januari hingga September,” katanya.


Minggu ini, Majlis Emas Dunia menerbitkan laporan Trend Permintaan Emasnya, mendedahkan bahawa pembelian emas daripada bank pusat mencapai rekod pada suku terakhir. Dan pembelian itu dijangka berterusan disebabkan oleh ketegangan geopolitik.

57 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page