top of page

Harga emas hawkish pada 2023 dengan data FED

Dengan hanya tinggal seminggu lagi sehingga 2023, emas turun lebih 1% tahun setakat ini selepas tahun yang sangat tidak menentu yang menyaksikan logam berharga meningkat melebihi $2,000 seauns pada musim bunga dan mencecah paras terendah hampir $1,630 seauns pada musim gugur.

Niaga hadapan emas Comex Februari dijangka ditutup pada hari Jumaat pada sekitar $1,809 seauns, meningkat 0.5% pada minggu ini.


Emas mungkin telah meletakkan harga terendah pada tahun 2022, menurut ahli strategi makro kanan Bloomberg Intelligence, Mike McGlone. "Kami melihat emas sebagai prestasi terbaik pada 2023, terutamanya jika komoditi yang lemah mendorong Rizab Persekutuan untuk mula berkurangan," kata McGlone pada Khamis.


Emas boleh bergerak melebihi $2,000 seauns pada 2023 dan "tidak pernah menoleh ke belakang," tambah McGlone. "Ini adalah kes asas kami untuk logam berharga, terutamanya apabila Fed beralih daripada tempoh pengetatan halaju tertinggi dalam 40 tahun ke arah pelonggaran... Emas mempunyai prestasi tinggi berbanding logam industri sejak 2006, apabila A.S. dua- keluk tahun/10 tahun terakhir pulih daripada tempoh penyongsangan," katanya.


Tumpuan minggu ini adalah untuk mencerna KDNK terkini, indeks harga PCE, barangan tahan lama dan data jualan rumah.


"Data minggu ini menunjukkan bahawa ekonomi A.S. mengakhiri tahun ini dalam keadaan bercampur-campur. Pasaran perumahan secara amnya menunjukkan tanda-tanda kemerosotan selanjutnya pada bulan November, dan data mengenai pesanan barangan tahan lama secara amnya lebih lemah daripada jangkaan, apabila semakan ke belakang kepada data yang dikeluarkan sebelum ini adalah Diambil kira. Yang berkata, data tentang keyakinan pengguna menunjukkan bahawa pengguna kurang suram pada masa ini berbanding beberapa bulan lalu," kata ahli ekonomi di Wells Fargo.


Pasaran cuba menyatukan tinjauan untuk permulaan tahun depan, dengan data menunjukkan tanda-tanda bercampur-campur bagi ekonomi yang perlahan, inflasi yang rendah dan Rizab Persekutuan yang masih hawkish.


Inilah teka-teki yang cuba dilalui oleh emas ketika memasuki tahun baru.


"Pengerusi Rizab Persekutuan Jerome Powell telah cuba untuk menjual kepada pelabur tanggapan bahawa kadar faedah perlu lebih tinggi daripada yang diandaikan sebelum ini untuk mengekalkan inflasi terkawal," kata ahli ekonomi kanan CIBC Capital Markets Andrew Grantham. "Bagaimanapun, pasaran kewangan tidak membelinya, dengan pemotongan kadar faedah masih ditetapkan pada akhir 2023 dan hasil bon jauh daripada paras tertinggi sebelumnya."


Powell memberitahu pasaran pada Disember bahawa selepas menaikkan kadar sebanyak 425 mata asas pada 2022, Fed masih tidak cukup mengehadkan, dan kadar perlu kekal lebih tinggi untuk lebih lama.


Tetapi penganalisis menafsirkannya dengan cara yang berbeza. "Maksudnya lebih tinggi untuk lebih lama ialah bank pusat berkemungkinan akan bertindak balas kemudian dan kurang agresif terhadap kejutan pertumbuhan menurun dan risiko kemelesetan berbanding sebelum ini, disebabkan kebimbangan inflasi yang berlarutan. Fungsi reaksi baharu itu adalah realiti bahawa pasaran akan perlu mula membeli pada satu ketika pada 2023," kata Grantham pada Jumaat.


Peserta pasaran trend sedang memerhati ialah berapa cepat inflasi menjadi reda, dan pertumbuhan perlahan. "Data pada hari Jumaat mengesahkan bahawa inflasi PCE jatuh lebih jauh pada bulan November, dan siri inflasi sewa baharu yang diterbitkan minggu ini oleh penyelidik di Cleveland Fed menambah berat lagi kepada pandangan kami bahawa inflasi akan terus jatuh mendadak pada 2023," kata pakar ekonomi kanan A.S. Capital Economics. Andrew Hunter.


Kejutan makro minggu ini ialah bacaan akhir KDNK Q3, yang menunjukkan pertumbuhan pada 3.2% berbanding anggaran sebelumnya sebanyak 2.9%. Keputusan yang lebih kukuh daripada jangkaan membebankan emas, mendorong harga lebih dekat kepada garis $1,800.


Sementara itu, ukuran inflasi pilihan Fed — nombor PCE teras tahunan — merosot kepada 4.7% pada November selepas bacaan 5% Oktober.


Seruan konsensus pasaran mencari ekonomi A.S. untuk menambah 200,000 kedudukan pada bulan Disember dan untuk kadar pengangguran kekal pada 3.7%.


Data lain yang perlu diperhatikan ialah PMI pembuatan dan perkhidmatan ISM, yang juga dijadualkan pada minggu pertama bulan Januari.


"Kami menjangkakan kedua-dua kaji selidik aktiviti ISM telah jatuh pada bulan Disember, menunjukkan kelembapan berterusan dalam pertumbuhan KDNK, dan kami secara sementara mencatatkan keuntungan 200,000 yang lebih lembut dalam senarai gaji bukan ladang," kata Hunter pada hari Jumaat.


Persediaan teknikal emas menunjukkan aliran menaik selama enam minggu, menurut penganalisis kanan Kitco Jim Wyckoff.


"Objektif harga kenaikan harga seterusnya adalah untuk menghasilkan penutupan pada niaga hadapan Februari di atas rintangan pepejal pada $1,900.00. Objektif harga penurunan jangka pendek penurunan seterusnya ialah menolak harga hadapan di bawah sokongan teknikal yang kukuh pada $1,775.00. Rintangan pertama dilihat pada $1,823.00 dan kemudian pada paras tertinggi minggu ini pada $1,833.80. Sokongan pertama dilihat pada paras terendah minggu ini pada $1,892.70 dan kemudian pada $1,882.00," kata Wyckoff pada hari Jumaat.

107 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page