top of page

Harga emas jatuh kerana Pengerusi Fed berkata 'ultimate level' kadar akan lebih tinggi

Emas kehilangan semua keuntungan penyata selepas Fed apabila Pengerusi Jerome Powell memberi isyarat bahawa "tahap muktamad" kadar faedah mungkin akan lebih tinggi daripada yang difikirkan sebelum ini. Dia juga berkata tingkap untuk pendaratan lembut telah "menyempit."Logam berharga dengan cepat jatuh semasa sidang akhbar Powell, yang mengikuti keputusan Fed untuk menaikkan kadar sebanyak 75 mata asas untuk kali keempat berturut-turut. Kenaikan terbaharu bermakna Fed telah menaikkan kadar sebanyak 375 mata asas sejak Mac, menjadikan kadar dasar utama pada julat antara 3.75%-4%.


Selepas melonjak ke paras tertinggi harian $1,673.10 sejurus selepas pengumuman itu, niaga hadapan emas Comex Disember kemudian turun kepada $1,639.70 ketika Powell bercakap kepada pemberita Rabu.


Powell berkata, walaupun kelembapan dalam kenaikan kadar mungkin berlaku pada bulan Disember atau Februari, bank pusat A.S. berkemungkinan mengambil kadar lebih tinggi daripada yang difikirkan sebelum ini. "Pada satu ketika… ia akan menjadi wajar untuk memperlahankan kadar kenaikan apabila kami menghampiri tahap kadar faedah yang akan menjadi sekatan yang cukup untuk menurunkan inflasi kepada sasaran 2% kami," katanya. "Kami masih mempunyai beberapa cara untuk pergi. Dan data masuk sejak mesyuarat terakhir kami menunjukkan bahawa tahap muktamad kadar faedah akan lebih tinggi daripada yang dijangkakan sebelum ini."


Powell juga mengakui bahawa tingkap untuk pendaratan lembut telah "mengecil" kerana dasar monetari menjadi lebih ketat tahun ini. “Gambaran inflasi menjadi semakin mencabar sepanjang tahun ini,” katanya. "Ini bermakna kita perlu mempunyai dasar yang lebih ketat, dan itu menyempitkan laluan ke pendaratan lembut."


Kenyataan pengerusi Fed datang selepas reaksi emas positif terhadap potensi kelembapan dalam kenaikan kadar. Dalam keputusan kadar faedahnya, Fed mengumumkan bahawa mulai sekarang, bank pusat A.S. akan mengambil kira "pengetan kumulatif dasar monetari, kelewatan dasar monetari mempengaruhi aktiviti ekonomi dan inflasi, dan perkembangan ekonomi dan kewangan."


Ini adalah perbezaan daripada kenyataan sebelumnya, di mana Fed tidak memberikan penekanan yang begitu ketara terhadap kesan ketinggalan daripada pengetatan dasar monetari.


Semasa sidang akhbar itu, Powell membayangkan bahawa kenaikan kadar boleh menjadi kurang agresif mulai sekarang. Menurutnya, persoalan kritikal bukan berapa cepat tetapi berapa tinggi untuk menaikkan kadar polisi dan berapa lama untuk mengekalkannya.


"Pada satu ketika, ia akan menjadi wajar untuk memperlahankan kadar kenaikan. Masa itu akan datang, dan ia mungkin datang sebaik mesyuarat seterusnya atau selepas itu. Tiada keputusan dibuat," kata Powell. "Untuk lebih jelasnya, biar saya katakan sekali lagi, persoalan bila hendak menyederhanakan kadar kenaikan kini lebih kurang penting daripada persoalan berapa tinggi untuk menaikkan kadar dan berapa lama untuk mengekalkan dasar monetari yang mengehadkan."


Powell juga menambah bahawa dia tidak fikir Fed telah terlalu ketat. Dan walaupun ia berlaku, ia adalah lebih mudah untuk menetapkan daripada tidak menaikkan kadar yang mencukupi. "Jika kita terlalu mengetatkan, kita mempunyai ... alat kita ... [untuk] menyokong aktiviti ekonomi. Sebaliknya, jika anda membuat kesilapan ke arah lain ... maka risiko sebenarnya ialah [inflasi] telah berakar pada pemikiran orang ramai. ," dia telah menerangkan.


Satu lagi perkara yang hawkish ialah masih terlalu awal untuk memikirkan tentang jeda dalam kenaikan kadar, dengan mesyuarat Disember dijangka mendedahkan betapa tinggi Fed mungkin menaikkan kadar.

71 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page