top of page

Harga emas melonjak apabila Pengerusi Fed Powell bercakap mengenai disinflasi tetapi memberi amaran

Pasaran emas bertindak balas secara positif kepada Pengerusi Rizab Persekutuan Jerome Powell berkata bahawa proses disinflasi sedang dijalankan tetapi memberi amaran bahawa masih terlalu awal untuk mengisytiharkan kemenangan.


Fed menaikkan kadar sebanyak 25 mata asas tambahan pada hari Rabu, sambil menambah bahawa "peningkatan berterusan dalam julat sasaran akan sesuai" untuk menurunkan inflasi kepada matlamat 2%.


"Dengan tindakan hari ini, kami telah menaikkan kadar sebanyak 4.5 mata peratusan [dalam kitaran pengetatan ini yang bermula tahun lepas]," kata Powell kepada pemberita pada sidang media selepas pengumuman Fed.


Bagaimanapun, pasaran lebih tertumpu pada komen "disinflasi" yang dikongsi Powell. "Adalah menggembirakan melihat proses disinflasi kini sedang dijalankan," katanya. "Kita kini boleh mengatakan, buat kali pertama, bahawa proses disinflasi telah bermula. Dan kita melihat ia benar-benar dalam harga barangan setakat ini."


Powell mengakui bahawa Fed menjangkakan harga barangan akan mula turun pada penghujung 2021. "Kami fikir ini akan berlaku sejak awal lagi, dan sekarang di sini ia sebenarnya berlaku," katanya sambil menunjuk kepada peningkatan dalam rantaian bekalan dan kekurangan dan permintaan kembali ke arah perkhidmatan.


Tetapi di sebalik kemajuan ini, Powell memberi amaran supaya tidak mengisytiharkan kemenangan ke atas inflasi. "Amat sukar untuk menguruskan risiko melakukan terlalu sedikit dan mengetahui dalam tempoh enam atau 12 bulan bahawa kami sebenarnya hampir tetapi tidak menyelesaikan kerja, dan inflasi muncul kembali, dan kami perlu masuk semula. Dan sekarang anda benar-benar bimbang tentang jangkaan yang tidak dijangka," katanya.


Fed tidak mempunyai keinginan untuk mengetatkan secara berlebihan, tetapi terdapat alat untuk menanganinya.


Kawasan di mana Fed mahu melihat lebih banyak disinflasi ialah sektor perkhidmatan perumahan dan sektor perkhidmatan teras.


"Dengan perkhidmatan perumahan, kami menjangkakan inflasi yang diukur akan terus meningkat selama beberapa bulan tetapi kemudian akan turun, dengan mengandaikan bahawa pajakan baharu terus lembut," kata Powell. "Kami menjangkakan untuk melihat proses disinflasi itu, kami harap tidak lama lagi, dalam perkhidmatan teras sektor perumahan. Kami belum melihatnya lagi."


Sehingga itu mula turun, tugas Fed tidak akan lengkap, kata Powell.


Mengenai laluan ke hadapan, Powell berkata bahawa dia melihat inflasi kembali turun kepada 2% tanpa penurunan ekonomi yang ketara atau peningkatan besar dalam kadar pengangguran. Selain itu, Powell telah menolak pemotongan kadar pada akhir tahun ini.


"Itu kes asas saya," katanya. "Ramalan saya ialah … pertumbuhan yang lebih perlahan, beberapa keadaan pasaran buruh yang semakin lemah, dan inflasi menurun secara berterusan, tetapi tidak dengan cepat. Jika ekonomi berprestasi secara meluas selaras dengan jangkaan tersebut, adalah tidak wajar untuk mengurangkan kadar tahun ini, untuk melonggarkan dasar tahun ini."


Harga emas melonjak semasa sidang akhbar Powell, dengan niaga hadapan emas April Comes terakhir didagangkan pada $1,966.70, naik $21.40 pada hari itu.


Ruang logam berharga mendapat manfaat daripada Powell yang terdengar sedikit dovish semasa sidang akhbar.


"Powell menyatakan keyakinan dengan proses disinflasi dan tidak menunjukkan kebimbangan mengenai keadaan kewangan yang semakin reda baru-baru ini," kata penganalisis pasaran kanan OANDA, Edward Moya. "Powell agak dovish kerana dia gagal meyakinkan pasaran bahawa plot titik Disember masih boleh berlaku. Powell menambah bahawa mereka tidak melihat penurunan kadar tahun ini, tetapi nampaknya tiada siapa yang mempercayainya."

37 views0 comments

Recent Posts

See All

Commenti


bottom of page