top of page

Harga emas melonjak melebihi $2,000 dalam perjalanan 2023 -Avi Gilburt

Ia akan menjadi 2023 yang menarik dan mengujakan untuk emas dan perak kerana seorang penganalisis melihat harga bergerak lebih tinggi dengan ketara sepanjang tahun dan ke 2024.

Dalam temu bual dengan Kitco News, Avi Gilburt, pengasas ElliottWaveTrader.net, berkata bahawa emas dan perak sedang bersedia untuk meningkat selepas tempoh penyatuan dua tahun. Beliau melihat harga emas melonjak kukuh melebihi $2,000, dan berkata perak boleh dengan mudah berganda kepada melebihi $40 seauns dan akhirnya menolak kembali ke paras tertinggi sepanjang masa pada $50.


"Saya telah diajar bahawa jika anda tidak mempunyai apa-apa yang baik untuk dikatakan, maka jangan katakan apa-apa sama sekali, dan itulah yang berlaku untuk emas dan perak," kata Gilburt. "Saya baru sahaja menunggu masa saya dan menunggu persediaan untuk perhimpunan seterusnya kepada $2,100."


Melihat kepada gambaran teknikal jangka panjang emas, Gilburt berkata beliau telah menjejaki rali lima gelombang emas, kembali ke paras terendah 2015.


"Kembali pada Ogos 2020, kami mencapai puncak gelombang ketiga. Sejak itu, sehingga kami mencecah paras rendah pada awal November tahun ini, kami pada asasnya mempunyai penyatuan dua tahun dalam gelombang keempat. Kami kini bersiap untuk roket lebih tinggi dalam gelombang kelima," katanya.


Gilburt menambah bahawa secara tradisinya, gelombang kelima agak berkuasa, dengan potensi harga menjadi parabola.


Gilburt berdagang emas melalui dana dagangan bursa bersandarkan emas terbesar di dunia: Saham Emas SPDR (NYSE: GLD). Beliau berkata sasaran minimumnya untuk GLD pada 2023 ialah $220 sesaham.


"Ia tidak akan mengejutkan saya jika kami mencapai setinggi $245 atau $250. Tetapi $220 nampaknya sasaran yang sangat munasabah pada masa ini," katanya.


Walau bagaimanapun, sebelum emas memulakan rali utamanya, Gilburt berkata dia sedang mencari satu lagi penarikan balik. Beliau berkata beliau sedang mencari GLD untuk menguji sokongan antara $157 dan $161, mewakili kira-kira penurunan 6% daripada harga semasa. GLD terakhir didagangkan pada $166.83 satu auns, secara kasarnya tidak berubah pada hari itu.


"Penurunan semula seterusnya mungkin akan menjadi peluang membeli, dan anda boleh berhenti sekitar $155," katanya. "Tetapi dengan persediaan ini, saya ingin mula menjadi agresif dalam kompleks, mula menggunakan sedikit leverage, mula menggunakan beberapa pilihan bermain."

48 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page