top of page

Ini adalah pertaruhan kemelesetan teratas untuk 2023

Semakin banyak bank dan ahli ekonomi cenderung ke arah pendaratan keras pada 2023 apabila kadar faedah yang tinggi mula menggigit. Tetapi kemelesetan masih belum selesai, walaupun ekonomi A.S. berada pada tahap yang lemah menjelang tahun depan.


Selepas kitaran kenaikan kadar faedah yang pesat oleh Rizab Persekutuan, data makroekonomi akhirnya menunjukkan tanda-tanda penyejukan, dengan kesan terbesar kepada ekonomi akan datang.


Pengerusi Fed Jerome Powell telah mengulangi beberapa kali bahawa kesan penuh daripada jumlah kenaikan kadar 425 mata asas tahun ini masih belum dapat dilaksanakan melalui ekonomi.


Mengenai kemungkinan pendaratan lembut, Powell juga menyatakan bahawa semakin lama Fed perlu mengekalkan kadar lebih tinggi, semakin sempit landasan itu. "Saya tidak fikir sesiapa tahu sama ada kita akan mengalami kemelesetan atau tidak. Dan jika kita mengalaminya, sama ada ia akan menjadi mendalam atau tidak, ia tidak dapat diketahui," katanya pada Disember.


Walaupun Pengerusi Fed tidak dapat meramalkan kemelesetan, Fed sedang mencari KDNK sebenar untuk mencapai 0.5% pada 2023, inflasi PCE perlahan kepada 3.1%, dan kadar dana persekutuan memuncak pada 5.1%.


Apa yang dikatakan oleh bank-bank besar


Bank-bank besar telah mempertimbangkan apa yang dijangkakan tahun depan, dan ada yang melihat pendaratan lembut sebagai senario asas mereka.


Goldman Sachs menyatakan bahawa ekonomi AS boleh mengelakkan kemelesetan. "Terdapat sebab kukuh untuk menjangkakan pertumbuhan positif pada suku akan datang," kata ketua ekonomi Goldman Sachs, Jan Hatzius dalam tinjauan 2023.


Goldman melihat inflasi teras menjadi perlahan kepada 3%, kadar pengangguran meningkat 0.5 mata peratusan, dan ekonomi A.S. berkembang 1% tahun depan.


Bagaimanapun, bank itu mencatatkan "risiko berbeza" daripada kemerosotan, dengan peluang kemelesetan pada 35% tahun depan.


"Kami menjangkakan FOMC akan memperlahankan kadar kenaikan kadar apabila ia beralih kepada memperhalusi kadar dana untuk mengekalkan pertumbuhan di bawah potensi, tetapi akhirnya memberikan lebih sedikit daripada harga … dengan tiga kenaikan 25bp tahun depan meningkatkan kadar dana kepada puncak 5-5.25%," kata Hatzius. "Kemungkinan kemelesetan kami berada di bawah konsensus walaupun unjuran Fed kami sedikit lebih hawkish daripada konsensus kerana kami menjangkakan permintaan akan terbukti lebih berdaya tahan daripada jangkaan tahun depan."


Morgan Stanley mengunjurkan bahawa "ekonomi A.S. hanya mengatasi kemelesetan pada tahun 2023, tetapi pendaratan tidak terasa begitu lembut kerana pertumbuhan pekerjaan perlahan secara bermakna dan kadar pengangguran terus meningkat."


Namun begitu, risiko kekal "merosot" kerana kadar faedah yang tinggi, kata ketua ekonomi A.S. Morgan Stanley, Ellen Zentner.


Morgan Stanley menganggarkan bahawa kadar akan kekal dinaikkan untuk hampir sepanjang tahun.


Credit Suisse percaya A.S. boleh mengelak kemelesetan ekonomi tahun depan apabila inflasi semakin perlahan dan Fed menghentikan kenaikan kadar. Pada 2023, bank itu melihat ekonomi A.S. berkembang 0.8%.


Pada bahagian yang lebih lemah, JPMorgan telah memberi amaran bahawa kemelesetan ekonomi berkemungkinan besar tahun depan. "Pandangan kami ialah kelemahan pasaran dan ekonomi mungkin berlaku pada 2023 akibat pengetatan berlebihan bank pusat, dengan Eropah didahulukan dan A.S. akan menyusul kemudian tahun depan," kata ketua strategi pasaran global JPMorgan Marko Kolanovic dalam tinjauan 2023 beliau. "Walaupun terdapat ketidakpastian yang ketara mengenai masa dan keterukan kemelesetan ini, kami berpendapat bahawa pasaran kewangan mungkin bertindak balas lebih cepat dan lebih ganas daripada ekonomi itu sendiri."


Bank of America meramalkan kemelesetan pada suku pertama 2023, dengan KDNK jatuh 0.4% tahun depan. Bank itu meramalkan kadar pengangguran meningkat kepada 5.5% dan inflasi jatuh kepada 3.2% menjelang 2024.


UBS juga menggesa kemelesetan pada tahun 2023, memetik kadar faedah yang tinggi dan mengunjurkan pertumbuhan hampir sifar untuk A.S. tahun depan dan pada 2024. "Kami fikir pengembangan A.S. menuju ke arah pendaratan sukar," ketua ekonomi UBS A.S. Jonathan Pingle berkata dalam tinjauan 2023.


Wells Fargo meletakkan harga dalam kemelesetan pada suku ketiga tahun depan kerana kenaikan mendadak dalam kadar menjejaskan permintaan.


"Kami menjangkakan Fed akan meneruskan dasar mengetatkan sehingga suku pertama tahun depan, dengan kadar dana fed memuncak pada 5.25% kitaran ini... Yang berkata, kami tidak menjangkakan Fed akan mengurangkan kadar serta-merta pada tanda pertama kelemahan. Khususnya , kami menjangkakan Jawatankuasa akan terus ditahan untuk baki 2023, dan kami mencari pemotongan kadar pertama pada Q1-2024," kata bank itu.


Capital Economics sedang mencari A.S. untuk memasuki kemelesetan sederhana tahun depan, dengan Fed terpaksa mengurangkan kadar sebelum akhir 2023. KDNK dijangka meningkat 0.2% pada tahun hadapan, dan inflasi teras menjadi perlahan kepada 3.2% .


"Kami menjangkakan kesan ketinggalan kadar faedah yang lebih tinggi akan mendorong ekonomi A.S. ke dalam kemelesetan sederhana tahun depan. Walaupun kemelesetan itu akan disertai dengan hanya lantunan sederhana dalam kadar pengangguran, kami menjangkakan kedua-dua tajuk utama dan inflasi teras akan jatuh dengan cepat, akhirnya meyakinkan Fed untuk mula mengurangkan kadar sebelum akhir 2023," kata Capital Economics dalam tinjauannya.

36 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page