top of page

Kenaikan kadar serentak boleh membawa kepada 'rentetan krisis kewangan,' amaran Bank Dunia

Perjuangan global menentang inflasi dalam bentuk kenaikan kadar secara agresif dan serentak oleh bank pusat meningkatkan risiko kemelesetan dan rentetan krisis kewangan pada 2023, kata Bank Dunia dalam satu laporan.





Trend global kenaikan kadar faedah yang terlalu besar oleh banyak bank pusat adalah risiko kepada ekonomi dunia.


"Tahap kesegerakan" seperti ini antara bank pusat tidak pernah disaksikan sejak lima dekad lalu, kata bank itu dalam kajian baharu yang diterbitkan minggu lalu. Tetapi usaha mereka tidak menjamin bahawa inflasi yang sangat tinggi akan kembali ke tahap yang diperlukan.


"Pelabur menjangkakan bank pusat akan menaikkan kadar dasar monetari global kepada hampir 4 peratus menjelang 2023—peningkatan lebih daripada 2 mata peratusan berbanding purata 2021 mereka," kata laporan itu. "Melainkan gangguan bekalan dan tekanan pasaran buruh berkurangan, kenaikan kadar faedah tersebut boleh menyebabkan kadar inflasi teras global (tidak termasuk tenaga) pada kira-kira 5 peratus pada 2023—hampir dua kali ganda daripada purata lima tahun sebelum wabak itu."


Dan inflasi yang lebih tinggi daripada jangkaan berpotensi akan memaksa bank pusat untuk menaikkan lebih daripada yang difikirkan sebelum ini. "Bank pusat mungkin perlu menaikkan kadar faedah sebanyak 2 mata peratusan tambahan, menurut model laporan itu," kata Bank Dunia.


Dan jika kenaikan kadar ini diatasi dengan tekanan pasaran kewangan, ekonomi global akan terjejas dengan perlahan kepada 0.5 peratus pada 2023. Ini akan menjadi penguncupan 0.4% dari segi per kapita dan akan memenuhi definisi teknikal kemelesetan global, menurut kepada Bank Dunia.


"Pertumbuhan global semakin perlahan apabila lebih banyak negara jatuh ke dalam kemelesetan. Kebimbangan mendalam saya ialah trend ini akan berterusan, dengan akibat berpanjangan yang memusnahkan orang ramai dalam pasaran baru muncul dan ekonomi membangun," kata Kumpulan Bank Dunia Presiden David Malpass.


Untuk mengawal inflasi, Bank Dunia mencadangkan meningkatkan pengeluaran dan bukannya mengurangkan penggunaan melalui kenaikan kadar. "Dasar harus berusaha untuk menjana pelaburan tambahan dan meningkatkan produktiviti dan peruntukan modal, yang penting untuk pertumbuhan dan pengurangan kemiskinan," jelas Malpass.





Kemelesetan global kelihatan sangat berkemungkinan mengambil kira beberapa petunjuk sejarah, tambah laporan itu.


"Tiga ekonomi terbesar dunia—Amerika Syarikat, China dan kawasan euro—telah perlahan dengan ketara. Dalam keadaan itu, walaupun kesan sederhana terhadap ekonomi global pada tahun hadapan boleh menyebabkannya mengalami kemelesetan," kata bank itu. "Kemelesetan—sehingga yang sedang berjalan—biasanya memerlukan dasar kitaran balas untuk menyokong aktiviti. Walau bagaimanapun, ancaman inflasi yang terhad mendorong penggubal dasar di banyak negara untuk menarik balik sokongan dasar walaupun ekonomi global perlahan perlahan."


Masalah dengan kenaikan kadar tahun ini ialah semuanya terlalu serentak, kata Ayhan Kose, Pemangku Naib Presiden Bank Dunia untuk Pertumbuhan Saksama, Kewangan dan Institusi. Dan itu saling menggabungkan kesan pengetatan global dan meningkatkan kelembapan pertumbuhan global.


"Penyelarasan global boleh membantu dalam meningkatkan bekalan makanan dan tenaga. Bagi komoditi tenaga, penggubal dasar harus mempercepatkan peralihan kepada sumber tenaga rendah karbon dan memperkenalkan langkah untuk mengurangkan penggunaan tenaga," nasihat Bank Dunia. "Pembuat dasar harus bekerjasama untuk mengurangkan kesesakan bekalan global."




77 views0 comments

Recent Posts

See All

Commenti


bottom of page