top of page

Memahami Sejarah Wang adalah Kunci Menjadi Kaya (oleh Robert T. Kiyosaki)

Sejak beberapa bulan lalu, loceng penggera kemelesetan telah berbunyi. Kebanyakan CEO sedang berwaspada. Pekerja takut mereka akan diberhentikan kerja. AS mencatatkan pertumbuhan KDNK negatif—diakui kecil—untuk dua suku berturut-turut, isyarat klasik kemelesetan. Kebanyakan orang tidak bertanya sama ada kemelesetan akan berlaku. Mereka bertanya betapa teruknya keadaan itu.


Ramai yang prihatin—terutama golongan miskin dan kelas pertengahan. Orang kaya, tidak begitu banyak. Seperti yang saya tulis baru-baru ini, orang kaya tidak terlalu bimbang sama ada ekonomi naik atau turun. Mereka tahu bagaimana untuk membuat wang dalam kedua-dua senario.


Satu perkara penting yang saya katakan dalam catatan itu, "Ini kerana orang kaya memahami satu perkara penting tentang wang yang ramai orang lain tidak faham: ia adalah mata wang."

Orang kaya semakin kaya


Di dalam buku saya, “FAKE: Fake Money, Fake Teachers, Fake Assets,” saya kongsikan carta di bawah ini:


Apa yang ditunjukkan oleh carta ini ialah orang kaya mengetahui sesuatu tentang wang yang tidak diketahui oleh golongan pertengahan dan golongan miskin. Semasa ledakan dan kegagalan, orang miskin terus menjadi lebih miskin, tidak kira ekonomi mana. Golongan pertengahan sedang terkapai-kapai. Orang kaya semakin kaya.


Tetapi bagaimana?


Sejarah Tentang Kewangan


Di dalam buku saya, “Increase Your Financial IQ” , Saya menulis tentang Empat Era Ekonomi Kemanusian.


Ia adalah :

  1. Zaman Pemburu-Pengumpul: Pada Zaman Pemburu-Pengumpul, manusia bergantung pada alam semula jadi untuk menyediakan kekayaan. Mereka nomad dan pergi ke tempat pemburuan yang baik dan tumbuh-tumbuhan yang banyak. Anda perlu tahu cara memburu dan mengumpul—atau anda mati. Bagi pemburu-pengumpul, suku itu adalah keselamatan sosial. Dari segi sosio-ekonomi, semua orang adalah sekata. Mereka semua miskin.

  2. Zaman Agraria: Zaman Agraria menyaksikan kebangkitan kelas antara manusia. Disebabkan perkembangan teknologi untuk menanam dan mengusahakan tanah, yang memiliki tanah menjadi raja, dan yang mengusahakannya menjadi petani. Keluarga diraja menunggang kuda manakala petani berjalan. Dari segi sosioekonomi terdapat dua golongan iaitu golongan kaya dan golongan miskin

  3. Zaman Perindustrian: Walaupun ramai orang akan meletakkan permulaan Zaman Perindustrian pada tahun 1800-an dengan kebangkitan kilang, saya sebenarnya menganggapnya sebagai bermula pada 1492 dengan Columbus. Apabila Columbus berusaha mencari Dunia Baru, ia adalah untuk mencari sumber baru sumber berharga seperti minyak, tembaga, timah, dan getah. Pada masa ini nilai hartanah beralih daripada menanam tanaman kepada menyediakan sumber. Ini menyebabkan tanah itu menjadi lebih berharga. Dan tiga kelas muncul: yang kaya, kelas menengah, dan miskin.

  4. Zaman Maklumat: Hari ini, kita berada dalam Era Maklumat, di mana maklumat yang dimanfaatkan oleh teknologi dan sumber yang murah seperti silikon menghasilkan kekayaan. Ini bermakna harga untuk menjadi kaya telah turun. Buat pertama kali dalam sejarah, kekayaan tersedia untuk hampir semua orang. Kini terdapat empat kumpulan orang: orang miskin, kelas pertengahan, orang kaya dan orang kaya.


Seperti Laporan Bloomberg, “Selepas bertahun-tahun merosot, kelas pertengahan Amerika kini memegang bahagian kekayaan A.S. yang lebih kecil daripada 1% teratas.”


Realitinya ialah wang bukan lagi wang. Ia hanyalah mata wang, dan nilai sebenar dalam dunia mata wang dan dapat mengawal dan memanipulasi maklumat. Itulah yang orang kaya dan super kaya telah menjadi pakar.


Kehilangan Wang dalam sekelip mata


Masalah dengan Era Maklumat ialah anda boleh kehilangan banyak wang dengan cepat jika anda berkelip.


Kepantasan aliran dan perubahan maklumat, dan jumlah maklumat yang banyak yang datang kepada kita boleh menyukarkan untuk bertindak balas dengan betul dan tepat pada masanya. Realiti ini menyukarkan untuk berfikir secara proaktif kerana jika anda tidak berhati-hati, dan anda tidak mempunyai pendidikan kewangan, anda akan bertindak balas terhadap setiap maklumat yang datang kepada anda.


Jawapan untuk menjadi kaya bukan untuk mempunyai lebih banyak wang


Pernahkah anda mendengar sesiapa berkata mereka berharap mereka mempunyai satu juta dolar? Kemudian mereka akan kaya, bukan? Bagaimana pula dengan seseorang yang berharap mereka memenangi loteri? Kemudian mereka akan ditetapkan?


Sudah tentu dunia ini penuh dengan orang yang telah membuat satu juta dolar atau memenangi loteri dan kehilangan semuanya. Mereka tidak kaya lagi. Kenapa begitu?

Pada asasnya, ini kerana mereka salah faham apa yang menjadikan anda kaya pada mulanya—dan apa sebenarnya wang.


Pemikiran orang miskin


Hari ini, aset tradisional tidak menjadikan anda kaya atau terjamin dari segi kewangan. Cuba tanya semua "pelabur" yang kehilangan segala-galanya semasa Kemelesetan Besar yang lalu apabila rumah dan 401(k) mereka musnah. Hari ini, anda boleh kehilangan wang untuk perniagaan, hartanah, saham, bon dan komoditi. Mana-mana kelas aset boleh gagal pada bila-bila masa. Lihat sahaja apa yang berlaku pada zaman COVID.


Ini tidak selalu berlaku. Generasi ibu bapa saya, misalnya, boleh bergantung pada peraturan lama wang untuk bekerja. Untuk sebahagian besar, dolar adalah stabil jadi boleh menyimpan, rumah meningkat dengan baik setiap tahun dalam nilai, dan majikan menjaga semasa bersara. Wang adalah wang, dan anda boleh mengharapkannya.


Itu tidak berlaku lagi sekarang ini. Jika anda mempercayai perkara itu, anda berada dalam dunia yang mengalami masalah kewangan. Mempercayai peraturan lama wang adalah pemikiran orang miskin.


Pemikiran orang kaya


Orang kaya mempunyai pemikiran yang berbeza dalam hal wang. Mereka memahami bahawa terdapat peraturan baru untuk wang dan peraturan lama tidak lagi berfungsi.

Jadi, di mana orang miskin berfikir bahawa untuk menjadi kaya, orang kaya tahu bahawa menabung adalah orang yang rugi dan bahawa magnitud kekayaan anda adalah relatif kepada halaju wang anda.


Di mana orang miskin menganggap rumah mereka adalah aset, orang kaya tahu bahawa rumah anda bukan aset.


Di mana orang miskin berfikir bahawa anda memerlukan pendidikan yang baik untuk menjadi kaya, orang kaya tahu bahawa pendidikan kewangan sebenarnya lebih penting.


Dua Jenis Maklumat Pendidikan Kewangan


Dalam Era Maklumat, traders berada dalam kedudukan yang paling teruk. Hampir mustahil bagi traders untuk mengikuti aliran maklumat. Dan kerana mereka membuat wang melalui urus niaga, pembelian dan penjualan, mereka terdedah kepada perubahan pasaran yang mereka tidak mempunyai kawalan. Mereka ketagih dengan maklumat segera.


Saya tidak suka trading. Sebaliknya, saya lebih suka melabur untuk jangka panjang dalam aset yang aliran tunai dan yang menyesuaikan dengan inflasi. Oleh itu, saya memberi perhatian kepada sejarah operasi aset tertentu yang saya beli dan arah aliran selama bertahun-tahun dalam industri aset tersebut. Saya memberi perhatian seterusnya kepada apa yang berlaku sekarang. Saya ketagih dengan maklumat sejarah.


Jika anda ingin cepat kaya, anda boleh mengambil peluang anda dengan maklumat segera. Sudah tentu, anda juga boleh menjadi miskin dengan cepat. Jika anda ingin membina kekayaan seumur hidup, saya akan berpegang pada maklumat sejarah.


Sebagai contoh, maklumat sejarah memberitahu saya bahawa setiap mata wang dalam sejarah dunia menjadi sifar. Oleh itu, saya melabur dalam emas, perak dan minyak, serta hartanah. Nilai aset ini meningkat apabila nilai mata wang menurun. Ia adalah pelaburan jangka panjang, dan aset seperti telaga minyak dan hartanah juga aliran tunai, memasukkan wang ke dalam poket saya setiap bulan.


Pasti, saya masih memberi perhatian kepada beberapa maklumat segera. Sebagai contoh, saya melihat harga emas dengan teliti, tetapi bukan kerana saya ingin menjual emas saya dan membuat keuntungan tunai dengan cepat. Sebaliknya, saya ingin tahu bila emas turun cukup rendah untuk saya membeli lagi. Saya lebih mempercayai emas daripada dolar dalam jangka masa panjang. Izinkan saya berkongsi beberapa lagi carta daripada buku saya, “FAKE: Fake Money, Fake Teachers, Fake Assets.”
Seperti yang anda lihat, sejak hampir 120 tahun yang lalu, harga emas telah mengekalkan nilainya berbanding dengan "wang" dunia. Itu kerana emas adalah wang sebenar. Ia adalah wang Tuhan. Itulah maklumat sejarah yang boleh anda harapkan.


Satu lagi maklumat yang bersejarah dan mudah difahami ialah semakin banyak "wang", iaitu mata wang, kerajaan menghasilkan dan memasukkan ke dalam sistem, semakin rendah nilainya. Inilah sebabnya saya tidak percaya pada wang kerajaan. Saya mempercayai wang abadi seperti emas, perak, hartanah dan minyak.


Berita baiknya ialah, seperti orang kaya, anda boleh belajar mencetak wang anda sendiri dengan memahami sejarah wang dan cara menggunakan maklumat tersebut untuk kelebihan anda.


For the trader, immediate information rules. It’s about buying and selling at the bottom and the top. The problem is you never know exactly when that is, so you have to make your best guess. Sometimes, you make a great guess. Other times, you make a tragic one. It all depends on the quality of your information.


Bagi traders, peraturan maklumat segera. Ia mengenai pembelian dan penjualan di bahagian bawah dan atas. Masalahnya ialah anda tidak pernah tahu dengan tepat bila itu, jadi anda perlu membuat tekaan terbaik anda. Kadang-kadang, anda membuat tekaan yang hebat. Pada masa lain, ia tragis. Semuanya bergantung pada kualiti maklumat anda.


Bagaimana minda berfungsi


Rakan saya dan penasihat kewangan John MacGregor baru-baru ini menulis sebuah buku berjudul “The Top 10 Reasons the Rich Go Broke: Powerful Stories that will Transform Your Financial Life...Forever".


Dalam buku itu, dia berkongsi rangka kerja yang berguna untuk cara minda berfungsi. Ia mempunyai akronim yang tidak dapat dilupakan, B.E.A.R.


B - Beliefs, pemikiran asas yang menjadi asas kepada semua yang kita lakukan. Ini hampir sepenuhnya di bawah sedar. Seperti yang ditulis oleh Johns, "Kepercayaan kita adalah rangka kerja kita untuk cara kita berfikir dan bertindak. Tetapi kepercayaan kita bukanlah realiti; mereka adalah pendapat kami tentang perkara yang kami percayai sebagai benar. Pendapat ini sangat menentukan tindakan kita.”

E - Excuses, perkara yang kita ungkapkan secara lisan yang berpunca daripada kepercayaan kita, seperti, "Saya tidak mempunyai masa yang cukup." John menulis, "Alasan mewujudkan kitaran yang mengembalikan anda kepada kepercayaan anda, tidak kira betapa cacat atau tidak tepatnya, dan anda bergantung pada alasan terbina dalam anda (berdasarkan kepercayaan anda) untuk memastikan anda berakar dalam tabiat buruk yang sama. ”

A - Actions, keputusan yang kita buat berdasarkan kepercayaan dan alasan kita. Dengan masa yang mencukupi, alasan membawa kepada keputusan yang tidak baik, dan keputusan yang tidak baik ini adalah tindakan anda (dan ya, tidak bertindak adalah sama dengan tindakan).

R - Results, hasil semula jadi daripada kepercayaan, alasan dan tindakan anda. Pencuci mulut sahaja.


Seperti yang John katakan, jika anda ingin mengubah keputusan anda, anda perlu mengubah kepercayaan anda, yang mengubah alasan kami dan menghasilkan tindakan yang lebih berkualiti.


Saya akan memanggil anjakan minda ini. Dan jika anda ingin menjadi kaya, anda perlu mempunyai anjakan minda wang, yang memberikan anda minda orang kaya.


Di sebalik setiap pergerakan hebat dalam sejarah, dan setiap pencapaian hebat pada peringkat individu, terdapat anjakan minda yang hebat, perubahan minda yang lengkap, yang mengubah perjalanan sejarah—awam atau peribadi—selama-lamanya.


Empat perubahan pemikiran manusia


Terdahulu saya menulis tentang empat zaman ekonomi manusia. Apabila anda berfikir tentang zaman ekonomi, ia benar-benar perubahan minda global, didorong oleh perubahan dalam teknologi dan pemikiran manusia, dan apa yang mungkin disebabkan oleh teknologi itu.


Hari ini, kerana kita hidup dalam Era Maklumat, terdapat lebih banyak maklumat daripada yang kita tahu apa yang perlu dilakukan di hujung jari kita. Maklumat ialah wang baharu, tetapi sama seperti golongan miskin dan kelas pertengahan, mempunyai banyak "wang" tidak menjadikan anda kaya. Ia tahu apa yang perlu dilakukan dengan wang itu. Itulah ilmu.


Tetapi walaupun kita hidup dalam Era Maklumat, bukan maklumat yang menjadikan anda kaya. Anda mesti membuat anjakan minda daripada maklumat kepada pengetahuan.


Perbezaan antara maklumat dan pengetahuan


Dalam perjalanan saya, saya benar-benar melihat orang tempatan menghantar mesej melalui telefon bimbit mereka sambil menaiki belakang kereta keldai. Di dalam bilik darjah di seluruh dunia, Internet tersedia dan teknologi adalah sifat kedua kepada kebanyakan kanak-kanak. Tanpa mengira kelas sosio-ekonomi, maklumat adalah percuma dan banyak. Buat pertama kali dalam sejarah, orang ramai boleh mengakses maklumat dan belajar tentang apa sahaja tidak kira sama ada mereka kaya atau miskin.


Walaupun semua maklumat ini berharga, ia tidak senilai pengetahuan. Pengetahuan memberi anda keupayaan untuk menapis maklumat yang tidak penting untuk mencari maklumat penting. Pengetahuan memberi anda kuasa untuk bertindak berdasarkan maklumat. Pengetahuan ialah yang menjadikan anda kaya—bukan maklumat.


Anjakan minda pengetahuan


Ayah saya yang kaya pernah berkata kepada saya, "Minyak adalah berharga. Ramai orang akan suka memiliki banyak minyak. Tetapi memiliki banyak minyak tidak akan menjadikan anda kaya. Ia membuat anjakan minda untuk memahami bagaimana minyak boleh membuat anda kaya yang membawa kekayaan . Sebagai contoh, minyak mentah adalah sedikit nilai sehingga ia ditapis. Itu adalah proses rumit yang memerlukan sains dan peralatan. Ia memerlukan pengetahuan untuk menapis minyak dan membuat bahan api. Bahan api adalah berharga dan akan menjadikan anda kaya. Tetapi anda tidak boleh mempunyai bahan api tanpa minyak."


Hari ini, ia tidak berbeza dalam Zaman Maklumat. Anda boleh memiliki semua maklumat di dunia, tetapi tanpa perubahan minda kepada pengetahuan, anda masih akan miskin. Sebab Mark Zuckerberg, sebagai contoh, adalah kejayaan sedemikian kerana dia mempunyai pengetahuan tentang perkara yang perlu dilakukan dengan maklumat dan pengetahuan tentang cara membina teknologi untuk memanfaatkan maklumat.


Pengetahuan Mark Zuckerberg tentang teknologi Internet membolehkannya membina Facebook. Dia juga tahu cara membina pasukan dan mencari orang yang lebih bijak daripadanya untuk menjadikan Facebook lebih besar dan lebih baik. Akhirnya, dia mempunyai pengetahuan bahawa maklumat adalah berharga untuk dijual. Facebook cemerlang dalam mengumpul maklumat anda, memprosesnya dan menjualnya kepada pengiklan yang menyasarkan iklan mereka untuk mendapatkan wang daripada anda.

Adakah anda akan mengubah minda wang?


Bukan maklumat yang menjadikan Mark Zuckerberg kaya, tetapi keupayaannya untuk memproses dan memanfaatkannya—sekali lagi, itulah pengetahuan, dan pengetahuan datang daripada pendidikan.


Kita hidup dalam zaman di mana kekayaan melimpah ruah dan boleh diakses oleh semua orang—termasuk anda. Tetapi anda perlu dididik dari segi kewangan untuk dapat memproses dan memanfaatkannya.


Hari ini, ilmu menjadikan anda kaya dan kekurangan ilmu menjadikan anda miskin. Dalam dunia baru yang berani ini, pengetahuan anda itulah wang baharu.

Saya menggalakkan anda untuk meningkatkan IQ kewangan anda dengan meningkatkan pendidikan kewangan anda. Kemudian anda akan dapat mencari maklumat penting dan mempunyai pengetahuan untuk bertindak ke atasnya.


Melabur untuk Aliran Tunai


Akhirnya, nasihat saya adalah sama seperti selalu. Melabur dalam aset yang aliran tunai dan melindung nilai terhadap inflasi. Untuk melakukan itu, anda memerlukan maklumat sejarah yang mendalam dan komprehensif tentang kelas wang dan aset. Itulah sebabnya saya sentiasa menggalakkan orang ramai untuk melabur dahulu dalam pendidikan kewangan mereka.


Maklumat segera akan datang dan pergi dalam sekelip mata. Tetapi pendidikan kewangan yang komprehensif akan mengekalkan anda sepanjang hayat dan membantu anda membina kekayaan untuk generasi.


Untuk maklumat lanjut, lihat sumber pendidikan kewangan di sini.


Tarikh terbitan asal: 04 Januari 2011Di alih bahasa dari Bahasa Inggeris ke Bahasa Melayu


92 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page