top of page

Mengapa penjualan emas belum berakhir: zon bahaya $1,600 untuk harga emas

Emas didagangkan menghampiri paras terendah 2.5 tahun selepas Rizab Persekutuan yang hawkish menghantar dolar A.S. dan hasil Perbendaharaan lebih tinggi. Persekitaran makro ini berkemungkinan akan menolak lebih ramai orang daripada emas, mewujudkan peluang pembelian yang hebat, menurut penganalisis.


Kemeruapan dalam pasaran dan permainan FX yang dramatik tidak menyebabkan emas tidak disentuh kerana logam berharga jatuh lagi 1.7% minggu ini. Selepas menaikkan kadar sebanyak 75 mata asas untuk kali ketiga berturut-turut, Fed menaikkan kadar dananya kepada 4.4% menjelang akhir 2022 dan kepada 4.6% pada 2023.


Bagi pasaran, ini boleh diterjemahkan kepada satu lagi kenaikan 75 mata asas pada bulan November dan peningkatan 50 mata asas tambahan pada bulan Disember.


"Kami telah melihat peningkatan ketara dalam anggaran pasaran mengenai kadar dana persekutuan yang akan dilakukan sepanjang tahun hadapan. Ia adalah perbezaan yang agak besar berbanding sebulan yang lalu, dan ia sejajar dengan Fed yang lebih agresif," TD Ketua strategi pasaran komoditi. "Kadar sebenar semakin meningkat. Itu negatif untuk emas. Kos bawaan yang tinggi dan kos peluang yang tinggi mungkin akan menjauhkan modal."


Selain itu, jenis hawkishness ini bermakna puncak dalam rali dolar A.S. masih lama lagi, yang merupakan berita buruk untuk emas.


"Nampaknya kenaikan dolar ini tidak memuncak. Persekitaran pasaran semasa berkemungkinan kekal tidak menentu. Jangkaan kenaikan kadar Fed secara meluas berayun. Kami tidak akan melihat kelonggaran itu sehingga kami melihat inflasi turun," penganalisis kanan pasaran OANDA Edward Moya memberitahu Kitco News. "Masalahnya ialah kita tidak melihat ekonomi melemah dengan cepat. Apabila kita melakukannya, ketika itulah anda akan melihat kemuncak dalam dolar. Untuk emas, ia adalah mengenai apabila kita melihatnya."


Dengan Dow mencecah paras terendah tahun ini pada hari Jumaat dan lebih banyak turun naik di hadapan, emas tidak mungkin melihat rali yang kukuh dalam jangka pendek. "Kami tidak akan tergesa-gesa untuk membeli emas buat masa ini. Terdapat instrumen turun naik rendah di luar sana yang kini memberi anda sedikit hasil. Itu mengambil alih daripada emas," tambah Moya.


Akhirnya, emas akan menjadi tempat selamat semula apabila selera terhadap ekuiti semakin berkurangan. Tetapi sebelum itu berlaku, ekonomi perlu perlahan, dan inflasi perlu menurun. "Apabila kita mula melihat inflasi bergerak ke tahap jenis yang lebih jinak, Fed boleh berubah dengan cepat. Apabila mereka berubah daripada dovish kepada hawkish, mereka boleh pergi ke arah lain. Tetapi ia tidak mungkin dalam masa terdekat," kata Melek.


Risiko besar untuk logam berharga adalah penurunan di bawah $1,600 seauns. "Jika kita menembusi $1,600, maka $1,540 akan menjadi garisan di mana kita mula melihat pembeli muncul. Emas akan mendapat manfaat daripada aliran selamat di luar negara," kata Moya.


Melek juga melihat emas jatuh di bawah $1,600 seauns kemungkinan besar. "Kemeruapan akan menjadi lebih tinggi pada masa hadapan. Apabila turun naik meningkat, panggilan margin meningkat. Kedudukan panjang tidak boleh dilanjutkan. Kami tidak akan melihat kemasukan semula kedudukan yang besar. Persekitaran yang buruk untuk emas," jelasnya.


Emas memerhati data pekerjaan dan inflasi yang akan datang dari September. "Pasaran masih melihat keadaan buruh yang sangat ketat di A.S. dan implikasi bahawa tekanan gaji akan terus menjadi isu," kata Melek.


Panggilan konsensus pasaran mencari ekonomi A.S. untuk mencipta 300,000 kedudukan pada bulan September, dengan kadar pengangguran pada 3.5%, iaitu hampir 50 tahun terendah.


Dari segi positif, emas pada tahap ini adalah pintu masuk yang bagus untuk pembeli.


"Ini menjadikan emas fizikal lebih murah. Ia adalah peluang membeli. Fed telah menekankan. Dan apabila inflasi terkawal, Fed mungkin cepat berbalik pada 2023. Kadar sebenar akan lebih mesra kepada emas . Saya menjangkakan emas akan mencatat prestasi yang baik dalam jangka panjang," kata Melek.


Bagaimanapun, buat masa ini, rintangan berada pada $1,678-80, dan sokongan adalah sekitar paras $1,580 seaun, tambahnya.

88 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page