top of page

Pasaran saham adalah kunci untuk harga emas sekarang, inilah sebabnya..

Perhimpunan seterusnya emas mungkin bergantung pada pasaran saham dan seberapa pantas ia boleh menyusut apabila Rizab Persekutuan mengetatkan dasar monetarinya, kata Bloomberg Intelligence.


Pasaran saham adalah metrik penting untuk emas kerana trend prestasi mengatasinya berbanding emas mungkin akan berbalik, Mike McGlone, ahli strategi komoditi kanan di Bloomberg Intelligence, menulis dalam nota Isnin.

"Kuasa berpotensi utama bagi Rizab Persekutuan untuk mengurangkan pengetatan -- iaitu rintangan emas -- ialah pasaran saham yang merosot," katanya. "Tempoh berpanjangan bagi prestasi emas dan prestasi pasaran saham yang lebih baik mungkin akan berubah. Naratif ini dari tahun 2000 semakin menarik pada 2022. Logam itu turun kira-kira 6% berbanding kira-kira penurunan 15% untuk S&P 500 hingga 9 September."


Ceritanya berbeza dalam mata wang lain. Emas telah meningkat sekitar 7% dan 17% dalam euro dan yen, masing-masing. "Logam itu telah membuat paras tertinggi baharu dalam mata wang utama yang lain, yang lazimnya merupakan pelopor untuk kelakuan serupa dalam dolar," tambah McGlone.


Penurunan nisbah emas kepada S&P 500 boleh menjadi pencetus keperluan emas. "The Fed mula berkurangan pada tahun 2001 apabila ekuiti merosot dan membantu menyokong emas. Kami melihat persamaan yang semakin meningkat pada 2022," kata McGlone.

Fed mempunyai sedikit rekod prestasi mendaki sehingga sesuatu dalam ekonomi pecah. Dan emas boleh mendapat manfaat daripada ini apabila menghampiri suku keempat.

"Kecenderungan Fed untuk menaikkan kadar sehingga sesuatu pecah mungkin menghampiri titik perubahan dalam mata wang, dengan implikasi untuk emas. Bahawa harga dolar logam itu pada asas tahun ke tahun hingga 9 September turun kira-kira 5% berbanding naik 24%, dan 12% dalam terma yen dan euro, mungkin menunjukkan tekanan ekonomi global apabila pertumbuhan condong negatif dan kebanyakan negara memerangi inflasi," kata McGlone.


Selain itu, emas cenderung untuk bertindak balas paling positif terhadap perlawanan akhir Fed apabila ia datang untuk mengetatkan. "Pengecatan Fed yang paling agresif dalam tempoh 40 tahun dan pengukuhan dolar adalah halangan yang kuat untuk emas, tetapi ia adalah perlawanan akhir yang biasanya penting untuk logam itu," kata McGlone. "Pada satu ketika bank pusat akan menghentikan kenaikan kadar ... dunia sedang menjunam ke dalam kemelesetan."


Penanda besar yang perlu diperhatikan ialah data KDNK, isu hartanah China dan perang di Ukraine. Bahagian bawah untuk emas boleh bertepatan dengan bahagian bawah dalam KDNK secara global. Dan itu boleh mengantarkan perhimpunan besar seterusnya, tambah McGlone.


"Bahawa kebanyakan bank pusat dalam sejarah menaikkan kadar untuk memerangi inflasi adalah sebab yang baik untuk menjangkakan KDNK global terus jatuh. Emas melepasi rintangan $1,700 seauns pada 1H20 apabila KDNK bertukar negatif dan mencecah paras sekitar $700 pada 2008. Kami melihat persamaan pada 2022," katanya.


68 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page