top of page

Pelabur bersyukur harga emas spot memegang melebihi $1,750Dengan pasaran A.S. ditutup Khamis dan dibuka setengah hari pada hari Jumaat untuk hujung minggu panjang Thanksgiving, pasaran emas sedang mencari untuk menamatkan minggu ini secara senyap-senyap di atas $1,750 seauns.


Menurut beberapa penganalisis, emas dan perak terus mendapat manfaat daripada jangkaan yang berubah-ubah bahawa Rizab Persekutuan akan memperlahankan kadar kenaikan kadar agresifnya mulai bulan depan.


Pasaran hadapan ditutup hari ini, tetapi emas spot terus didagangkan dengan harga pada masa ini pada $1,756.90 seauns, meningkat 0.39% pada hari itu. Pasaran perak sedikit lemah, dagangan terakhir pada $21.513 seaun, turun 0.23% pada hari itu.


Walaupun kebimbangan yang semakin meningkat terhadap kemelesetan global terus menyokong harga emas, ramai penganalisis berkata bahawa mereka tidak menjangkakan untuk melihat sebarang pergerakan ketara dalam dua hari akan datang sebelum hujung minggu yang panjang.


"Dengan empat perlawanan Piala Dunia dan tiga perlawanan NFL pada hari ini, berita mungkin lebih didominasi oleh markah bola sepak berbanding acara korporat atau ekonomi," kata Colin Cieszynski, ketua strategi pasaran di SIA Wealth Management. "Esok, pelabur mungkin melihat laporan trafik pusat membeli-belah Black Friday untuk mendapatkan maklumat tentang perbelanjaan percutian pengguna."


Pergerakan emas kembali melebihi $1,750 bermula Rabu selepas Rizab Persekutuan memberi isyarat dalam minit mesyuarat dasar monetari November bahawa ia akan memperlahankan kadar kenaikan kadar bermula pada bulan Disember. Walau bagaimanapun, pasaran telahpun menetapkan harga dalam pergerakan 50 mata asas jauh lebih awal daripada minit.


"Semuanya dipertimbangkan, ia bukanlah minggu yang paling meriah, tetapi minit FOMC memastikan pelabur memasuki rehat Kesyukuran dengan agak tinggi," kata Craig Erlam, penganalisis kanan pasaran U.K. dan Eropah di OANDA.


Walaupun harga emas kelihatan untuk mengakhiri minggu ini pada kedudukan yang kukuh, beberapa penganalisis telah menyatakan bahawa masih terdapat kekurangan minat kenaikkan untuk memacu harga lebih tinggi. Manish Jaradi, pakar strategi di DailyFX, berkata dalam nota bahawa walaupun tolakan emas melebihi $1,730 memecahkan aliran menurun bulannya, ia masih belum menjana momentum yang mencukupi untuk menembusi rintangan pada $1,800.


"Dinamik jangka pendek menunjukkan senario yang berbeza. Ia masih tidak jelas sama ada lantunan bulan ini adalah pelopor kepada pembalikan (aliran menurun) atau rali pembetulan, memandangkan kerugian yang teruk tahun ini. Dalam konteks berbilang minggu gambar, trend kekal menurun," katanya.


Ole Hansen, ketua strategi komoditi di Saxo Bank, berkata bahawa pasaran emas memerlukan pemangkin baharu untuk memecahkan rintangan awal antara $1,757 dan $1,765.


"Dengan tiada tanda-tanda peningkatan permintaan untuk ETF daripada pelabur fokus jangka panjang, lanjutan lanjut mungkin memerlukan penurunan selanjutnya dalam hasil dan dolar AS atau beberapa pemangkin lain yang menyaksikan lari ke keselamatan," katanya.

28 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page