top of page

Penjualan emas Zimbabwe untuk melawan inflasi terlepas peluang untuk meningkatkan rizab -IMF

Rancangan Zimbabwe untuk menjual syiling emas untuk menjinakkan inflasi adalah peluang yang terlepas untuk membina rizab emas yang lebih baik, menurut Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF).


Sepanjang musim panas, bank pusat Zimbabwe mula menjual syiling emas untuk melawan inflasi. Ideanya ialah syiling emas akan menyediakan simpanan nilai kepada mata wang negara yang menjunam dan memberi penduduk alternatif kepada dolar A.S.


Syiling emas 22 karat satu troy-auns bernama 'Mosi-Oa-Tunya,' yang bermaksud "Asap yang Berdentum" merujuk kepada air terjun Victoria, telah sangat popular. Selepas minggu pertama dilancarkan, iaitu pada penghujung Julai, bank pusat negara itu menjual 1,500 syiling emas.


Setiap syiling emas mempunyai nombor siri dan boleh dibeli dengan mata wang tempatan, dolar A.S. dan mata wang asing yang lain. Harga ditetapkan berdasarkan harga emas antarabangsa dan kos pengeluaran. Sehingga minggu ini, setiap syiling emas berharga $1,755, menurut laman web bank pusat itu.


Pemilik syiling boleh menukarnya kepada wang tunai atau membuat pertukaran masuk apabila diperlukan. Syiling emas juga boleh digunakan sebagai tender yang sah untuk berurus niaga atau sebagai jaminan untuk pinjaman.


Matlamatnya adalah untuk menurunkan permintaan untuk dolar A.S. berikutan kejatuhan dolar Zimbabwe. Terdahulu, Zimbabwe mendedahkan rancangan untuk mengguna pakai dolar AS sebagai tender sah untuk lima tahun akan datang bagi menstabilkan kadar pertukaran negara. Ini adalah kali kedua dalam lebih sedekad Zimbabwe menghalalkan dolar AS sebagai tender yang sah.


Inflasi yang meningkat dan penurunan nilai mata wang telah menyukarkan penduduk Zimbabwe. Inflasi tahunan negara meningkat sebanyak 285% pada bulan Ogos. Sebagai tindak balas kepada krisis, bank pusat Zimbabwe telah menggandakan lebih daripada dua kali ganda kadar polisinya daripada 80% kepada 200%, satu rekod baharu.


Tetapi IMF melihat ini sebagai peluang yang terlepas di sisi rizab emas. "Penjualan syiling emas telah menyumbang kepada pengeluaran kecairan dolar Zimbabwe daripada pasaran, walaupun ia mewakili kos peluang dari segi rizab yang dilepaskan untuk Reserve Bank of Zimbabwe," Bloomberg memetik jurucakap IMF sebagai berkata Khamis.


Awal minggu ini, IMF menyatakan bahawa langkah dasar monetari Zimbabwe membantu dengan penurunan nilai mata wang. “Pengetan dasar monetari baru-baru ini dan defisit belanjawan yang terkandung adalah dasar ke arah yang betul dan telah menyumbang kepada pengecilan jurang kadar pertukaran pasaran selari,” kata IMF pada Isnin.


Disebabkan populariti syiling emas satu auns, bank pusat negara itu juga sedang berusaha untuk mengeluarkan sepersepuluh daripada satu auns syiling.


Idea syiling emas juga memberi inspirasi kepada negara untuk mencuba memberi insentif kepada pelombong emas terbesar negara untuk menghasilkan melebihi sasaran yang dirancang oleh kerajaan.


Pelombong besar digalakkan oleh kerajaan untuk mengeluarkan lebih banyak emas. Dan mereka yang melebihi sasaran mereka boleh menerima 80% daripada bayaran untuk pengeluaran tambahan dalam mata wang asing. Pelan pembayaran semasa ialah pembahagian 60-40 antara pembayaran mata wang asing dan tempatan.


Pengeluaran emas Zimbabwe sudah meningkat 47% tahun ini, dengan kerajaan mencari perlombongan emas untuk menyumbang satu pertiga daripada keseluruhan industri perlombongan 2023 yang menyasarkan pendapatan $12 bilion.

66 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page