top of page

Perang Ekonomi yang akan mendorong harga emas ke $2,000 per auns - BCA


Tajuk artikel "Rising Geopolitical Tensions Could Push Gold Prices Above $2,000, Say Analysts" merupakan kajian terkini daripada pakar komoditi di BCA Research yang meramalkan bahawa ketegangan geopolitik yang semakin meningkat dapat memberikan sokongan penting kepada emas dan akhirnya mendorong harga di atas $2,000 setiap auns. BCA Research merupakan sebuah syarikat penyelidikan yang berpusat di Montreal, Canada.


Dalam laporan terbaru, Robert Ryan, strategis komoditi dan tenaga utama di BCA dan juga penulis utama laporan tersebut, mengatakan bahawa risiko dominasi fiskal akan semakin meningkat apabila pihak berkuasa monetari mengikat kadar pada tahap yang rendah, dan ini akan berlaku kerana dasar kerajaan yang dipacu oleh isu-isu alam sekitar dan pertahanan terus berkembang di Barat.


Menurut Ryan, dalam suasana ekonomi yang semakin merosot, beliau tidak melihat Federal Reserve meningkatkan kadar faedah melebihi 5% pada tahun ini. Selain itu, BCA menjangka konflik berterusan di Ukraine akan terus mengganggu harga komoditi, menjadikan inflasi berterusan tinggi. Ryan menambah bahawa gangguan pasaran, komitmen negara-negara Barat untuk membangunkan infrastruktur tenaga hijau dan belanja pertahanan yang meningkat adalah faktor-faktor yang akan terus menyokong inflasi yang lebih tinggi.


Penganalisis di BCA juga menegaskan bahawa mereka melihat inflasi utama berada di kisaran 4-5% dalam beberapa tahun akan datang. Selain itu, harga komoditi akan tetap tidak stabil pada tahun ini, terutamanya kerana campur tangan kerajaan, terutamanya di negara-negara Kesatuan Eropah.


BCA juga menjangka pengaruh positif untuk emas berikutan meningkatnya ketegangan geopolitik adalah pertumbuhan impak dalam perdagangan petro-yuan apabila negara-negara membeli minyak dalam mata wang China. Meskipun trend ini tidak akan melihat pertumbuhan besar pada tahun ini, BCA berkata ia masih cukup untuk mengganggu peranan dolar AS sebagai mata wang rizab dunia, dan dolar yang lebih lemah adalah satu halangan kurang untuk harga emas.


Kajian BCA juga menunjukkan trend dedolarisasi global yang dijangka akan menyokong emas dengan terus berlakunya pelbagai strategi diversifikasi di kalangan bank-bank pusat pada tahun 2023.


Kesimpulannya, dengan ketegangan geopolitik yang semakin meningkat dan ketidakstabilan dalam pasaran global, emas dijangka akan terus menjadi pilihan pelaburan yang popular dan menjadi pilihan selamat bagi pelabur pada masa akan datang.


Dan jika anda memerlukan bantuan lanjut tentang bagaimana untuk memulakan simpanan emas anda, boleh hubungi team saya :http://bit.ly/CFAdmin_Salam


http://bit.ly/CFAdmin_Syed


http://bit.ly/CFAdmin_Haziqah


Coach Fadzil

Merchant Consultant

Quantum Metal

CF Gold Agency
55 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page