top of page

Perhimpunan emas kelihatan keletihan kerana ia menyaksikan kemenangan mingguan keenam berturut-turut

Tahun baharu terbukti menjadi permulaan kukuh bagi pasaran emas kerana harga berakhir minggu ini menghampiri paras tertinggi sembilan bulan.


Pasaran emas telah meningkat selama lima minggu berturut-turut kerana harga naik lebih daripada 5% pada bulan pertama 2023. Dan sementara terdapat sentimen kenaikan harga yang kukuh dalam pasaran kerana, masih terdapat satu bahagian pasaran yang hilang.


Pelabur masih tidak melompat ke pasaran, menyebabkan beberapa penganalisis mempersoalkan sejauh mana rali baharu ini mampan. Walaupun harga emas telah meningkat 5% tahun ini, data daripada dana dagangan bursa bersandarkan emas terbesar di dunia, Saham Emas SPDR (NYSE: GLD), menunjukkan bahawa permintaan ETF terus jatuh.


Sehingga 19 Jan, pegangan emas GLD telah jatuh 5.21 tan. Persoalannya ialah: adakah harga mengikuti permintaan pelaburan yang lebih luas, atau adakah pembelian ETF akan meningkat untuk mencerminkan sentimen kenaikan harga dalam pasaran? Aliran keluar dalam pasaran ETF telah perlahan, tetapi ia tidak berakhir.


Pada masa yang sama, terdapat kebimbangan bahawa perak tidak melihat sentimen kenaikan harga yang sama seperti emas. Selepas mengatasi prestasi emas hingga November dan Disember, perak nampaknya memijak air pada sekitar $24 seauns.


Kekurangan momentum perak juga berbeza dengan apa yang berlaku dalam logam perindustrian lain seperti tembaga, yang didagangkan pada paras tertinggi tujuh bulan sekitar $4.26 satu paun.


Ia akan mengambil sedikit masa untuk perbezaan pasaran ini berfungsi sendiri. Namun, terdapat sebab untuk berharap bahawa pelabur akhirnya akan melihat nilai dalam memegang logam berharga.


Minggu ini Bank of America menerbitkan laporan yang sangat menaik tentang emas; penganalisis berkata bahawa mereka menjangkakan logam berharga itu akan menjadi aset utama untuk tiga tahun akan datang.


Dan Bank of America tidak bersendirian dalam prospek kenaikan harganya. Pada bulan November, pengurus dana Eropah HANetf meninjau 100 pengurus dana kekayaan Eropah dan Britain. Menurut keputusan, 89% daripada responden tersebut berkata mereka berhasrat untuk meningkatkan pendedahan mereka kepada emas.


"Kini mungkin banyak sentimen negatif terhadap emas telah berlalu," kata Tom Bailey, ketua penyelidikan ETF di HANetf, dalam laporan itu.


Mengenai apa yang mendorong sentimen dalam logam berharga, faktor terbesar terus menjadi kelemahan dalam dolar A.S.; indeks dolar AS telah jatuh lebih daripada 10% sejak paras tertinggi 20 tahun pada bulan September.


Menurut penganalisis, dolar AS kehilangan momentum kerana pasaran menjangkakan Rizab Persekutuan memperlahankan kitaran pengetatan agresifnya. Pasaran mempunyai semua tetapi harga sepenuhnya pergerakan 25 mata asas daripada bank pusat A.S. bulan depan.


Dalam temu bual eksklusif dengan Kitco News, ahli ekonomi yang dihormati David Rosenberg berkata bahawa dia menjangkakan mesyuarat Februari itu adalah kenaikan terakhir Rizab Persekutuan. Beliau menambah bahawa kemelesetan yang akan berlaku akan memaksa bank pusat mula memotong kadar faedah pada separuh kedua tahun ini.


Dalam persekitaran ini, beliau menjangka emas menjadi aset yang menarik dan melihat harga meningkat kepada rekod tertinggi baharu melebihi $2,000 seaun tahun ini.


Pasaran emas telah berjaya memperoleh satu lagi keuntungan untuk minggu ini untuk kali keenam berturut-turut; walau bagaimanapun, sentimen, khususnya dalam kalangan penganalisis Wall Street, telah bertukar menurun kerana mereka ingin melihat beberapa penyatuan sebelum meningkat kepada $2,000 seauns.


Tinjauan Emas Mingguan Berita Kitco menunjukkan bahawa pelabur Main Street kekal yakin dengan harga emas. Ini akan menjadikan perbezaan pertama untuk 2023 antara kedua-dua kumpulan tinjauan.


Walaupun kebanyakan penganalisis kekal naik emas jangka panjang, ramai yang mengatakan bahawa keputusan dasar monetari Rizab Persekutuan minggu depan mewujudkan banyak risiko dalam pasaran, dan pelabur mungkin mahu mengunci beberapa keuntungan pada tahap semasa. Bagi pelabur yang ingin masuk, nasihat secara menyeluruh adalah untuk tidak mengejar pasaran pada harga semasa.


Colin Cieszynski, ketua strategi pasaran SIA Wealth Management, berkata beliau neutral pada emas minggu depan kerana tidak jelas apa yang akan dilakukan oleh Rizab Persekutuan. Beliau menyatakan bahawa data inflasi Jumaat menunjukkan Indeks Perbelanjaan Penggunaan Peribadi, tidak termasuk harga makanan dan tenaga, meningkat 4.4% pada Disember.


Beliau menegaskan bahawa ini adalah penunjuk inflasi pertama yang telah jatuh di bawah kadar Dana Fed. Beliau menambah bahawa tidak jelas sama ada titik data ini cukup untuk meyakinkan bank pusat bahawa ia mempunyai inflasi terkawal.


Terdapat risiko bahawa Rizab Persekutuan akan menaikkan kadar faedah sebanyak 25 mata asas minggu depan tetapi menyerang nada hawkish, yang boleh menyokong dolar A.S. dan membebankan emas. Cieszynski berkata dolar AS akan menjadi kunci kepada arah tuju emas minggu depan.


"Pemacu utama emas ialah peralihan dalam dolar AS," katanya. "Terdapat risiko bahawa selepas penjualannya, dolar A.S. mendapat sedikit sokongan minggu depan. Emas telah berjalan dengan baik dan saya menjangkakan harga akan naik lebih tinggi tahun ini, tetapi ia akan disatukan."


Minggu ini, 19 penganalisis Wall Street mengambil bahagian dalam Tinjauan Emas Berita Kitco. Di kalangan peserta, sepuluh penganalisis, atau 53%, menurun pada emas dalam tempoh terdekat. Pada masa yang sama, tiga penganalisis, atau 16%, yakin untuk minggu depan dan enam penganalisis, atau 32%, melihat harga didagangkan secara mengiring.


Sementara itu, 1,127 undian dibuat dalam tinjauan dalam talian. Daripada jumlah ini, 723 responden, atau 64%, mencari emas untuk meningkat minggu depan. 251 lagi, atau 22%, berkata ia akan lebih rendah, manakala 153 pengundi, atau 14%, berkecuali dalam tempoh terdekat.


Bukan sahaja sentimen kenaikan harga dalam kalangan pelabur runcit yang memegang pada tahap tinggi, tetapi penyertaan dalam tinjauan minggu ini mencecah paras tertinggi sejak awal Disember, menunjukkan bahawa pelabur mula memberi perhatian kepada emas semula.


Mark Leibovit, penerbit VR Metals/Resource Letter, salah seorang daripada tiga penganalisis kenaikan harga dalam tinjauan minggu ini, berkata beliau tidak bersedia untuk berputus asa dengan momentum emas.


Minggu ini pasaran emas secara ringkas memasuki pasaran kenaikan teknikal apabila harga meningkat 20% daripada paras terendah dua tahun November. Niaga hadapan emas Februari terakhir didagangkan pada $1,929.60 satu auns, secara kasarnya tidak berubah daripada minggu sebelumnya.


"Walaupun dari segi teknikalnya terbentang, saya lebih suka memberikan arah aliran menaik faedah keraguan," katanya.


Kebanyakan penganalisis menjangkakan harga emas menyaksikan beberapa tekanan jualan baharu kerana pasaran mungkin memandang rendah pendirian hawkish Federal Reserve. Pada masa ini, pasaran menetapkan harga dalam pergerakan 25 mata asas minggu depan dan menyaksikan satu lagi kenaikan kadar pada bulan Mac untuk menamatkan kitaran pengetatan semasa. Pada masa yang sama, pasaran mula menurunkan harga seawal September.


Bagaimanapun, Adam Button, ketua strategi pasaran di Forexlive.com, berkata bahawa kelesuan emas boleh menjadi petanda bahawa sesetengah pelabur tidak fikir Fed bersedia untuk memberi isyarat berhenti.


"Jika ada, mereka akan menjadi lebih hawkish daripada jangkaan pasaran, jadi saya berhati-hati terhadap emas buat kali pertama dalam beberapa bulan," katanya.


Adrian Day, presiden Pengurusan Aset Adrian Day, berkata beliau juga berpendapat pasaran emas terdedah dalam tempoh terdekat kerana potensi kelembapan daripada bank pusat A.S. boleh mengecewakan.


Bagaimanapun, dia menambah bahawa dia akan membeli emas pada penarikan balik.


Dengan begitu banyak sentimen kenaikan harga di pasaran, ramai penganalisis berpendapat hanya menunggu masa sebelum pelabur melompat semula ke dalam emas.

43 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page