top of page

Perth Mint menguasai pasaran jongkong global: menjual 114K auns emas pada bulan November apabila A.S

Perhimpunan emas dan perak November mengambil sedikit tol atas permintaan fizikal; bagaimanapun, Perth Mint terus menguasai pasaran kerana ia menyaksikan permintaan jongkong yang kukuh pada bulan lepas.Dalam laporan jualan terbarunya, Perth Mint berkata ia menjual 114,304 auns pelbagai produk emas bulan lepas. Pudina menambah bahawa jualan jongkong emas turun 38% daripada paras rekod Oktober. Pada masa yang sama, permintaan turun 1% dari November 2021.


Pengurus besar produk ditempa di pudina, Neil Vance, berkata bahawa beberapa penurunan dalam permintaan adalah hasil daripada pudina menahan beberapa pengeluaran.


"Walaupun begitu, auns emas yang dijual sebagai produk ditempa berada pada paras bulanan kedua tertinggi pada tahun kewangan ini," katanya dalam satu kenyataan.


Menurut beberapa penganalisis, Perth Mint terus melihat permintaan antarabangsa yang sihat untuk jongkongnya dengan pasaran yang semakin berkembang di Asia, Timur Tengah, khususnya India dan Eropah.


Sementara itu, di Amerika Utara, U.S. Mint berkata ia menjual 6,000 syiling jongkong America Eagle satu auns bulan lepas. Kadar jualan pada bulan November berada pada tahap terendah sejak Disember 2019.


Walau bagaimanapun, beberapa penganalisis berkata bahawa pengeluaran yang rendah boleh dikaitkan dengan beberapa isu pengeluaran kerana pudina telah mula membuat syiling 2023.


“U.S. Mint telah diperuntukkan kepada Pembeli Sah kami sejak Julai 2022, dan berdasarkan rancangan pengeluaran kami, kami menghentikan pengeluaran American Eagle Bullion pada September 2022, supaya Mint boleh mula membuat syiling menarik untuk pelancaran syiling jongkong CY 2023 program yang dilancarkan pada 3 Januari 2023,” kata Michael White, jurucakap U.S. Mint, dalam ulasan kepada Kitco News.


Jonathan Da Silva, seorang peniaga di Kitco Metals, berkata bahawa dia masih melihat permintaan yang sihat untuk produk America Eagle; bagaimanapun, beliau menambah bahawa kenaikan harga ditambah dengan premium yang tinggi menyebabkan sesetengah pelabur diketepikan.


"Kami melihat beberapa pelanggan membeli syiling jongkong emas atas sebab cukai, tetapi kerana di mana premium berada, anda bertaruh bahawa emas mencecah lebih $2,100," katanya.


Sama seperti emas, Perth Mint menyaksikan permintaan perak yang sihat, walaupun lebih rendah. Pudina Australia berkata bahawa ia menjual 1.315 juta auns perak pada bulan November, turun 34% daripada bulan lepas dan turun 14% pada tahun itu.

36 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page