top of page

"Raising Capital": Panduan Terunggul Usahawan (Oleh Robert T. Kiyosaki)


Jika anda telah membuat kerja rumah anda, anda tahu bahawa berkebolehan untuk melabur bukanlah tentang jumlah wang tunai yang anda ada.


Anda mempunyai peluang untuk membeli hotel butik 10 bilik lama tetapi klasik yang akan dirampas. Tetapi seperti ada sesuatu yang hilang. Adakah wang tunai itu?


Anda mempunyai perniagaan kecil yang ingin anda mulakan atau perniagaan sedia ada yang ingin anda kembangkan; namun anda memerlukan suntikan wang untuk membawa anda ke peringkat seterusnya. Anda memanggil beberapa orang sebagai bakal pelabur, tetapi bagaimana anda memujuk mereka untuk melabur kepada anda dan perniagaan anda?


Salah satu kunci kejayaan sebagai usahawan ialah kebolehan anda mengumpul modal. Dan sering dikatakan bahawa kunci untuk meningkatkan modal adalah keupayaan seseorang untuk menjual.


Persoalannya, "Apa yang anda jual?"


Empat faktor untuk meningkatkan modal


Mengumpul modal, juga dikenali sebagai OPM—Other Peoples Money, adalah perkara yang mesti dilakukan dalam dunia pelaburan. Ia juga merupakan salah satu bahagian yang paling menakutkan untuk memulakan sebagai pelabur.


Jadi ia sentiasa membantu untuk mempunyai sedikit bimbingan di sepanjang jalan. Mengikut pengalaman saya, terdapat empat faktor utama yang perlu diketahui dan ditangani sebelum anda keluar untuk meminta modal. Jika anda boleh menangani setiap satu daripada empat isu ini dengan jelas dan yakin, maka kemungkinan mendapatkan pembiayaan adalah lebih tinggi.


 • Projek


 • Rakan kongsi


 • Pembiayaan


 • Pengurusan


Tangani empat perkara ini dengan jelas dan yakin dan pelabur anda akan lebih yakin. Jika anda boleh menunjukkan kepada bakal pemberi pinjaman atau pelabur bahawa anda mempunyai kuasa atas empat keping teka-teki ini, maka penjualan tidak akan menjadi isu dan anda akan menarik lebih banyak wang daripada yang anda fikirkan.


Mari kita lihat lebih dekat pada empat faktor ini, dan beberapa soalan yang akan ditanya oleh pelabur dan pemberi pinjaman.


ProjekPelabur dan pemberi pinjaman perlu memahami dengan mudah apa yang anda minta mereka berikan wang. Pastikan ia mudah. Pastikan ia ringkas. Pastikan ia nyata.


 • Apakah projek yang pemberi pinjaman atau pelabur memberi anda modal?


 • Jika ia adalah perniagaan anda, maka apakah sebenarnya perniagaan anda?


 • Apakah yang menjadikan perniagaan anda berbeza daripada yang lain dalam industri anda?


 • Apa yang akan menjadikannya berjaya?


Terangkan kedua-dua aspek positif dan negatif pelaburan. Mengapa ia unik dan apakah kelebihan pelaburan anda untuk pelabur?


Rakan kongsi
Letakkan diri anda dalam kedudukan pelabur untuk beberapa perspektif. Projek muzik siapakah yang lebih mungkin anda laburkan—Paul McCartney atau Mike Tyson? Syarikat penjagaan kulit baharu siapakah yang akan anda dukung—Mary Kay atau Lindsay Lohan? Ia bukan sains roket. Ia adalah akal perniagaan biasa. Pengalaman yang dibawa oleh rakan kongsi ke meja perbincangan, dan betapa selesanya pelabur dengan tahap kepakaran mereka, adalah perkara yang akan mendorong mana-mana keputusan pelabur.


Soalan yang perlu dijawab:


 • Siapakah rakan kongsi utama di sebalik projek itu?


 • Siapa yang menyusun perjanjian itu?


 • Apakah pengalaman yang dimiliki oleh rakan kongsi?


 • Apakah rekod prestasi mereka?


Dengan menjawab perkara di atas, anda membuatkan pelabur berasa selesa dan yakin bekerja dengan pasukan anda.


Pembiayaan
Tunjukkan nombor nyata. Ini jelas agak rumit untuk syarikat permulaan kerana kebanyakan nombor hasil akan diunjurkan nombor, bukan nombor sebenar. Di sinilah pengalaman terdahulu dapat membantu untuk mengatasi halangan tersebut.


Tunjukkan kepada pelabur, setepat yang anda boleh, bagaimana projek itu, sama ada perniagaan atau pelaburan, akan menghasilkan wang. Realistiknya. Sebagai pelabur, saya tidak mahu melihat senario terbaik. Saya mahu melihat nombor yang paling realistik, termasuk masalah dan halangan di hadapan. Setiap projek perniagaan dan pelaburan mempunyai masalah. Berpura-pura bahawa anda tidak akan menjadikan anda kelihatan seperti seorang amatur.


 • Berapakah jumlah wang yang anda kumpulkan?


 • Dari mana datangnya wang itu?


 • Adakah wang itu diperoleh daripada pihak swasta, pemberi pinjaman tradisional, dana pencen, atau program kerajaan?


 • Apakah syarat-syaratnya? Sebagai contoh, katakan saya didekati untuk bayaran pendahuluan bagi bangunan pangsapuri. Saya diberitahu 80 peratus lagi datang daripada institusi pinjaman terkemuka. Apa yang lebih menarik bagi saya sebagai pelabur—adakah anda meminjam 80 peratus pada kadar faedah yang lebih rendah yang mesti dibiayai semula dalam dua tahun, atau mendapatkan 80 peratus pada kadar tetap yang lebih tinggi sedikit selama 25 tahun? Pilihan pertama membentangkan lebih banyak perkara yang tidak diketahui sementara senario kedua mempunyai potensi kejutan yang lebih sedikit.


 • Bagaimanakah anda akan menggunakan wang yang diperoleh?


 • Apakah dana yang diperuntukkan? Satu petunjuk: Jika pernah dicadangkan bahawa sebahagian daripada wang yang diperoleh adalah untuk membayar anda, sebagai pemilik perniagaan, atau perjanjian itu, maka pintu saya ditutup. Kalau nak gaji, cari kerja.


Dan, sudah tentu, anda mesti menjawab dua soalan utama ini untuk bakal pelabur anda: Berapa lama lagi sehingga saya mendapat semula pelaburan awal saya? Apakah pulangan wang saya?


Ingat, pelabur ingin mengetahui kebenaran dan mengelakkan kejutan apabila boleh.


Pengurusan
Dikatakan, "Wang mengikut pengurusan." Saya setuju. Walau bagaimanapun, kes anda adalah lebih kukuh apabila anda menangani keempat-empat komponen, bukan hanya pengurusan.


 • Pelabur ingin tahu siapa yang menjalankan operasi harian. Ini adalah kunci kepada kejayaan berterusan mana-mana usaha niaga.


 • Apakah tahap pengalaman pasukan pengurusan?


 • Siapakah mereka?


 • Apakah latar belakang dan kepakaran mereka?


 • Apakah yang menjadikan mereka penting untuk kejayaan projek atau perniagaan ini?


Jika anda memulakan perniagaan anda sendiri atau jika anda mengumpul wang untuk mengembangkan perniagaan sedia ada anda, maka rakan kongsi dan pasukan pengurusan mungkin adalah orang yang sama. Itu tidak menjadi masalah sama sekali, selagi pelabur mempunyai keyakinan terhadap pengalaman dan kepakaran pasukan.


Tiada lagi alasan


Ungkapan "Saya tidak mempunyai wang tunai untuk melabur," bukan lagi alasan yang mencukupi. Saya mendengarnya sepanjang masa daripada wanita yang tidak mempunyai pendidikan kewangan. Tetapi sekarang anda telah diberikan empat faktor utama untuk mengumpul modal, apa yang anda perlu lakukan ialah bermula.


Pastikan nada anda mengikut empat faktor ini dan bantu pelabur anda berasa yakin bahawa anda boleh menyampaikan perkara yang anda katakan anda boleh. Kemudian, tunaikan janji anda dan lihat aliran tunai anda berkembang!


Tarikh terbitan asal: 30 Oktober 2014


Tulisan adalah di sini : https://www.richdad.com/raising-capital


p/s : Jangan lupa untuk menyelamatkan pendapatan anda dengan menyimpan dengan Emas, untuk mengetahui dengan lebih lanjut kami akan bantu anda dengan, klik di sini : https://bit.ly/CFGold_SupportVirtualAssistant

29 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page