top of page

Ramalan Harga Emas: XAU/USD bermula 2023 pada nota berhati-hati melebihi $1,800

Harga emas (XAU/USD) menyaksikan hampir $1,825 pada awal Isnin, kebanyakannya tidak berubah, kerana cuti di pelbagai pasaran mengehadkan pergerakan segera logam walaupun Dolar AS melantun.

Ketidak tindakan terbaru petikan itu juga boleh dikaitkan dengan data AS yang bercampur-campur dan cabaran terkini terhadap sentimen pasaran, serta perasaan berhati-hati menjelang data/acara peringkat teratas minggu ini.


Perlu diingatkan bahawa kebanyakan data AS baru-baru ini, termasuk angka-angka mengenai inflasi dan aktiviti, telah merosot dan mengatasi masalah yang mengelilingi tekanan harga dalam ekonomi terbesar dunia itu. Perkara yang sama sebelum ini mendorong Fed untuk meningkatkan kadar dan mencetuskan masalah kemelesetan. Oleh itu, data yang lebih lembut menimbangkan pertaruhan Fed yang hawkish dan mempersoalkan pembeli Dolar AS.


Di tempat lain, keraguan terhadap pemulihan ekonomi China, disebabkan oleh wabak Covid, menyertai komen suram daripada Pengarah Urusan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) Kristalina Georgieva mengenai Beijing yang turut mencabar harga Emas.


Perlu diingat, bagaimanapun, Georgieva dari IMF kelihatan optimis tentang keadaan pertumbuhan AS dan dengan itu meletakkan dasar di bawah pergerakan terkini Dolar AS.


Melihat ke hadapan, Minit mesyuarat Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC) hari Rabu, serta nombor pekerjaan bulan Disember pada hari Jumaat untuk AS, akan menjadi penting untuk diperhatikan oleh pedagang Emas.351 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page