top of page

Risiko sekatan mendorong bank pusat menambah lebih banyak emas kepada rizab IMF's

Dengan 2022 merupakan tahun apabila bank pusat membeli emas paling banyak sejak 1967, lebih banyak penyelidikan sedang dilakukan tentang perkara yang mendorong trend ini. Dan Kertas Kerja terkini dari IMF menunjukkan ketakutan terhadap sekatan.

Selepas meneliti 144 negara dan mengkaji kecenderungan membeli emas mereka, Kertas Kerja bertajuk 'Emas sebagai Rizab Antarabangsa: Peninggalan Biadab Tiada Lagi?' berkata bahawa ketakutan terhadap sekatan pelbagai hala memainkan peranan yang semakin meningkat, terutamanya apabila ia berkaitan dengan pasaran baru muncul.


"Kami mendapati pengurus rizab dalam pasaran baru muncul meningkatkan bahagian rizab yang dipegang dalam emas sebagai tindak balas kepada risiko sekatan. Banyak peningkatan terbesar tahun ke tahun dalam pegangan emas bank pusat individu berlaku pada masa apabila bank pusat tersebut berada atau telah sebab untuk berfikir bahawa mereka mungkin dikenakan sekatan kewangan," kata akhbar itu.


Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa Kertas Kerja IMF menggariskan penyelidikan yang sedang dijalankan oleh pengarang dan tidak mewakili pandangan IMF. Kertas itu, diterbitkan pada hari Jumaat, dikarang bersama oleh Serkan Arslanalp, Barry Eichengreen, dan Chima Simpson-Bell.


Data bank pusat dari 2022 jelas menunjukkan trend baharu simpanan emas, terutamanya dalam ekonomi pasaran pesat membangun. Data terkini daripada Majlis Emas Dunia (WGC) menunjukkan bahawa bank pusat membeli 1,136 tan emas tahun lepas — paling banyak dalam tempoh 55 tahun. Ini juga menandakan tahap kedua tertinggi dalam rekod sejak tahun 1950 dan merupakan peningkatan lebih daripada 150% daripada tahun lepas. Dan pembelian didorong terutamanya oleh bank pasaran baru muncul, termasuk Turki dan China, menurut laporan WGC.


Kertas Kerja IMF menunjukkan bahawa jumlah dan nilai rizab emas juga meningkat dengan pengenaan sekatan dari A.S., U.K., Kawasan Euro, dan Jepun (yang mana kertas itu disebut sebagai Empat Besar). Penguatkuasaan sekatan kewangan daripada semua mata wang ini sekaligus menjadikan ekonomi sedang pesat membangun mencari lebih banyak emas dalam rizab mereka.


"Terdapat beberapa bukti bahawa sekatan pelbagai hala yang dikenakan oleh negara-negara ini dan negara lain mempunyai kesan yang lebih besar daripada sekatan unilateral ke atas bahagian rizab yang dipegang dalam emas, memandangkan sekatan yang kedua meninggalkan skop untuk mengalihkan rizab ke dalam mata wang negara-negara lain yang tidak membenarkan," katanya. kertas dinyatakan.


Keputusan negara-negara G7 untuk membekukan rizab pertukaran asing Rusia sebagai tindak balas kepada pencerobohan Ukraine telah berpotensi mendorong ekonomi sedang pesat membangun lain untuk mempertimbangkan untuk memegang lebih banyak rizab mereka dalam bentuk yang lebih terlindung daripada sekatan, seperti emas.


"Tabulatkan 10 kenaikan tahunan terbesar dalam bahagian emas rizab sejak 1999. Dalam separuh daripada kes ini, negara terbabit dikenakan sekatan pada tahun yang sama atau dua tahun sebelumnya," kata akhbar itu.


Berdasarkan penyelidikan kertas itu, kehadiran sekatan kewangan daripada salah satu penerbit mata wang "Empat Besar" meningkatkan bahagian emas sekitar dua mata peratusan, tambah penulis laporan itu.


“Sebagai contoh, untuk sampel penuh, keputusan menunjukkan bahawa pengenaan sekatan kewangan Empat Besar dikaitkan dengan peningkatan dalam jumlah emas sebanyak 4.2 juta auns troy halus (kira-kira 130 tan metrik),” tulis mereka.


Alasan lain untuk membeli emas


Kertas Kerja IMF mengenal pasti sebab utama lain mengapa negara telah meningkatkan rizab emas mereka sejak Krisis Kewangan Global.


Satu pencetus adalah peningkatan keperluan untuk melindung nilai terhadap risiko ekonomi dan geopolitik. "Saham emas di negara maju dan pasaran baru muncul meningkat dengan ukuran ketidaktentuan ekonomi, dan mereka dalam ekonomi maju meningkat di samping ukuran risiko geopolitik," kata penulis kertas itu.


Sebab lain ialah tindak balas kepada kos dan pulangan relatif. "Apabila jangkaan pulangan tinggi manakala pada aset kewangan, seperti sekuriti Perbendaharaan A.S., adalah rendah," kata akhbar itu.

63 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page