top of page

Rizab Persekutuan akan memecahkan sesuatu dan itu bagus untuk emas - Axel Merk

Pelabur boleh menjangkakan harga emas kekal tidak menentu untuk masa hadapan apabila pasaran bertindak balas terhadap jangkaan kadar faedah yang sentiasa berubah. Bagaimanapun, logam berharga itu masih memberikan nilai dan perlindungan jangka panjang dalam portfolio, menurut seorang pengurus dana lindung nilai.Dalam temu bual, Axel Merk, presiden dan ketua pegawai pelaburan Merk Investments, berkata walaupun ramai pelabur kecewa dengan tindakan harga emas sehingga 2022, beliau menyatakan bahawa ia telah mengatasi prestasi pasaran bon dan ekuiti tahun ini.


Ramai penganalisis telah menegaskan dalam beberapa minggu kebelakangan ini bahawa peruntukan portfolio tradisional 60/40 telah menyaksikan permulaan yang paling teruk pada tahun ini sejak pertengahan 1930-an. S&P 500 turun lebih daripada 20% tahun ini dan agregat bon turun kira-kira 15%. Sementara itu, harga emas turun kira-kira 10% setakat tahun ini kerana harga terus mengekalkan sokongan pada sekitar $1,650 seaun.


“Buat masa ini, kepelbagaian tidak berfungsi kerana semuanya berkait rapat,” katanya. "Tetapi dalam jangka masa panjang, kami tahu bahawa memiliki portfolio terpelbagai memang berkesan," katanya.


Dalam persekitaran semasa, Merk berkata bahawa adalah penting bagi pelabur untuk melihat melepasi turun naik jangka pendek dan memberi tumpuan kepada nilai jangka panjang, di mana emas berpotensi bersinar lebih cerah.


"Saya tidak tahu di mana emas akan berada esok dan, dan, dan begitu juga orang lain. Saya tahu bahawa saya suka pegangan emas saya. Saya fikir kadar sebenar tinggi yang kita ada ini, jika anda melihat keluar keluk, tidak mampan."


Walaupun, pasaran dijangka kekal tidak menentu dalam jangka pendek kerana Rizab Persekutuan terus menaikkan kadar faedah untuk menyejukkan inflasi yang tinggi secara berterusan, ramai pelabur juga tertanya-tanya sama ada Fed boleh mencapai matlamatnya sebelum sesuatu dalam ekonomi global pecah dan mencetuskan kemelesetan ekonomi.


Merk berkata Rizab Persekutuan masih mempunyai ruang untuk menaikkan kadar faedah dalam persekitaran semasa memandangkan ekonomi A.S. kekal berdaya tahan walaupun ketika kegawatan melanda pasaran antarabangsa.


"Kami sudah tahu bahawa tujuan utama untuk menaikkan kadar faedah adalah untuk memecahkan keadaan. Rizab Persekutuan hanya berharap mereka akan dapat memecahkan keadaan dengan lembut," katanya. "Itu kelihatan semakin tidak berkemungkinan. Rizab Persekutuan akan terus menaikkan kadar faedah sehingga sesuatu yang mereka pedulikan pecah."


Di sebalik semua ketidaktentuan dalam pasaran antarabangsa, memaksa bank pusat utama seperti Bank of Japan dan Bank of England untuk campur tangan, Merk berkata bahawa pasaran wang A.S. masih berfungsi. Dia menambah bahawa dia mengesyaki bank pusat juga memerhatikan spread kredit untuk memastikan mereka tidak mula meningkat.


Pada masa yang sama, kerana ketegangan begitu tinggi, Merk berkata ia mungkin tidak mengambil pusingan penuh pada dasar monetari untuk menarik pelabur kembali ke ruang emas. Walaupun kadar faedah mungkin tidak mula bergerak lebih rendah, Fed boleh memulakan semula mencetak wang untuk menambal sebarang krisis dalam tempoh terdekat.


"Kami tahu dari tahun krisis hutang bahawa penggubal dasar adalah hebat dalam menendang tin ke jalan," katanya. "Sekarang, dalam konteks emas, tekaan saya ialah apabila tampalan ini bermula dengan bersungguh-sungguh, itu bagus untuk emas. Ia bersamaan dengan pivot."


Merk menambah bahawa beberapa kecairan sudah mula kembali ke pasaran kerana talian swap di Rizab Persekutuan telah diaktifkan.


"Jalur pertukaran ini tidak mencukupi untuk Fed berputar, tetapi ia adalah kenari dalam lombong arang batu," katanya.

60 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page