top of page

Rusia bekerjasama dengan Iran dalam stablecoin bersandarkan emas

Bank Pusat Iran sedang berbincang dengan Rusia untuk mencipta stablecoin baharu yang disokong oleh emas. Menurut laporan dari laman berita Rusia Vedomosti, token baharu itu akan digunakan sebagai alat pembayaran dalam penyelesaian perdagangan asing dan bukannya dolar, ruble Rusia, atau rial Iran. Sumber untuk cerita itu ialah Alexander Brazhnikov, pengarah eksekutif RAKIB, persatuan mata wang kripto dan blockchain Rusia.

Brazhnikov berkata jangkaan ialah token itu akan menjadi mata wang kripto jenis stablecoin yang disokong oleh emas. Contoh stablecoin emas ialah Paxos Gold (PAXG), stablecoin bersandarkan emas terbesar di pasaran dengan permodalan pasaran $512 juta, dan Tether gold (XAUT), stablecoin bersandarkan emas pertama, yang mempunyai had pasaran sebanyak $471 juta.


Perbincangan berterusan mengenai stablecoin baharu telah disahkan oleh Anton Tkachev, ahli Jawatankuasa Duma mengenai Dasar Maklumat, Teknologi Maklumat dan Komunikasi. Tkachev menggariskan bahawa isu ini hanya akan dibincangkan secara aktif di peringkat negeri sebaik sahaja mata wang kripto dikawal sepenuhnya di Rusia.


Pada 23 November, Duma Rusia mula mengusahakan draf pindaan kepada undang-undang Aset Kewangan Digital untuk mengawal selia kripto dan mewujudkan pertukaran kripto nasional. Sergey Altukhov, ahli Jawatankuasa Dasar Ekonomi untuk United Russia, parti yang menyokong Presiden Vladimir Putin dan memegang 72% kerusi di Duma, mengesahkan rancangan itu.


"Tidak masuk akal untuk berpura-pura bahawa mata wang kripto tidak wujud, tetapi masalahnya ialah ia beredar dalam aliran besar di luar peraturan kerajaan," katanya. "Ini adalah berbilion-bilion rubel hasil belanjawan yang hilang dalam bentuk cukai."


Altukhov berkata mereka perlu mewujudkan syarat untuk mengesahkan mata wang kripto dan menyesuaikan "peraturan permainan" supaya mereka tidak bercanggah dengan kedudukan Bank Pusat dan kerajaan. Beliau berkata penggubal undang-undang kini sedang membincangkan formula tepat langkah-langkah yang perlu dan mengukuhkan hujah mereka sebagai persediaan untuk semakan pengawal selia.


Terdahulu pada bulan November, Bank Pusat Rusia membuka perundingan awam mengenai stablecoin, NFT dan instrumen kewangan token yang lain, menandakan keterbukaan kepada pertumbuhan kripto di negara itu. Tetapi hanya tiga hari kemudian, pada 10 November, Gabenor Bank Pusat (CBR) Rusia Elvira Nabiullina mengulangi pendirian tegasnya mengenai mata wang kripto di negara itu.


“Mengenai kripto, kami memihak kepada pembangunan aset kewangan digital, dan pendigitalan kewangan,” kata Nabiullina. “Tetapi aset kewangan digital tidak terhad kepada kripto, kepada mata wang kripto persendirian. Kami tidak mengubah pendirian kami bahawa mata wang kripto swasta - yang mana tidak jelas siapa yang bertanggungjawab, atau betapa bertanggungjawab, yang legap dan membawa risiko turun naik yang tinggi - tidak boleh digunakan dalam penyelesaian."


Selera Rusia untuk emas juga meningkat dengan mendadak sejak pencerobohan Ukraine pada Februari 2022, dengan lebih daripada 50 tan metrik emas fizikal dibeli oleh warga Rusia pada 2022, menurut tinjauan bank utama Rusia. Lima daripada 13 bank terbesar Rusia menjual 57 tan jongkong fizikal tahun lepas, jauh lebih banyak daripada 40-50 tan yang diramalkan oleh Kementerian Kewangan Rusia pada bulan Disember. Rakyat Rusia membeli di bawah enam tan emas pada 2021, menurut data Majlis Emas Dunia.


Kementerian Kewangan Rusia juga mengumumkan awal bulan ini bahawa mereka telah menggandakan had pegangan emas dan yuan China dalam Dana Kekayaan Negara (NWF). Had pegangan maksimum baharu ditetapkan pada 40% untuk emas dan 60% untuk yuan, masing-masing meningkat daripada 20% dan 30%. NWF memegang hasil minyak Rusia, dan nilai keseluruhannya ialah $186.5 bilion.


Pada April 2022, Tabung Kewangan Antarabangsa memberi amaran bahawa Rusia boleh menggunakan ekosistem crypto untuk mengatasi sekatan Barat yang telah dikenakan ke atas negara itu sejak ia menyerang Ukraine pada Februari, termasuk menggunakan sektor tenaga yang disekat untuk melombong Bitcoin dan meningkatkan pendapatan.

45 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page