top of page

Rusia menggandakan had pegangan emas dan yuan bagi Dana Kekayaan Negara

Kementerian Kewangan Rusia berkata ia telah menggandakan had pegangan emas dan yuan China dalam Dana Kekayaan Negara (NWF).

Had pegangan maksimum baharu ditetapkan pada 40% untuk emas dan 60% untuk yuan. Had sebelumnya adalah pada 20% dan 30%, masing-masing.


Sebab untuk semakan ke atas adalah "untuk memastikan fleksibiliti," menurut kenyataan yang disediakan oleh Kementerian Kewangan Rusia.


"Untuk memastikan fleksibiliti apabila melabur dana NWF, bahagian minimum setiap aset dalam struktur baharu boleh menjadi sifar, dan bahagian maksimum adalah terhad seperti berikut: Yuan China - 60% ... emas - 40%," kementerian itu. berkata.


NWF memegang hasil minyak Rusia. Jumlah nilainya ialah $186.5 bilion, dan ia dicipta untuk membantu menyokong sistem pencen.


"NWF didedikasikan untuk menyokong sistem pencen Persekutuan Rusia untuk menjamin fungsi jangka panjang sistem yang baik," kata laman web Kementerian Kewangan. Misi utama Dana adalah untuk "membiayai bersama simpanan pencen sukarela warga Rusia dan mengimbangi bajet Dana Pencen Persekutuan Rusia."


Kementerian itu menambah bahawa akaunnya yang dipegang dalam pound British dan yen Jepun di bank pusat negara itu telah dikurangkan kepada sifar.


Seminggu sebelum itu, Menteri Kewangan Anton Siluanov menyatakan bahawa daripada semua mata wang "mesra", yuan China mempunyai ciri "rizab" terbaik dan mempunyai "kecairan yang mencukupi" dalam pasaran pertukaran asing Rusia.


"Penambahan semula NWF akan dijalankan dalam mata wang ini" secara tetap, tambah Siluanov.


Aset dana yang dipegang dalam euro, paun, dan yen Jepun dibekukan selepas sekatan diperkenalkan ke atas Rusia berikutan pencerobohannya ke atas Ukraine pada Februari.


Kira-kira setahun setengah yang lalu, NWF telah membuang semua aset dolar A.S. dan meningkatkan pegangan emas, euro dan yuan Chinanya.


Pegangan NWF terhadap dolar A.S. dikurangkan daripada 35% kepada sifar pada Julai 2021. Pada masa itu, pegangan emas dana berada pada 20.2%.


Langkah untuk mengurangkan dolar adalah bertujuan untuk memastikan "keselamatan dana NWF dalam konteks trend makroekonomi dan geopolitik beberapa tahun kebelakangan ini, dan keputusan yang bertujuan untuk 'menyahdolarisasi' ekonomi Rusia," kata Kementerian Kewangan setahun. lalu.

36 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page