top of page

Terdapat banyak keputusan bank pusat minggu ini tetapi pelabur emas perlu memerhati dua daripadanya

Musim cuti semakin hampir, tetapi sebelum perayaan bermula, peniaga dan pelabur perlu melalui mesyuarat dasar monetari bank pusat yang bertubi-tubi.


Pada masa ini, semua tumpuan tertumpu pada Rizab Persekutuan kerana ia akan mengeluarkan keputusan dasar monetarinya pada hari Rabu. Menurut ramalan konsensus, Rizab Persekutuan dijangka memperlahankan kadar kenaikan kadarnya dengan pergerakan 50 mata asas, menolak kadar Dana Fed kepada antara 4.25% dan 4.50%.


Bagaimanapun, penganalisis komoditi berkata emas akan menjadi sensitif terhadap unjuran kadar faedah bank pusat. Pada bulan September, bank itu menyaksikan kadar faedah memuncak pada 4.6%. Kadar terminal dijangka bergerak lebih tinggi dalam kemas kini terbaharu ini.


Avery Shenfeld, ahli ekonomi kanan di CIBC, berkata bahawa dia melihat kadar Dana Fed kini memuncak pada 5%. Pada masa yang sama, Shenfeld memberi amaran bahawa Pengerusi Simpanan Persekutuan Jerome Powell, juga boleh menimbulkan nada hawkish.


"Kami dapat melihat kenyataan akhbar Powell menekankan bahawa, bertentangan dengan harga pasaran, bank pusat perlu mengekalkan pendirian yang lebih ketat itu menjelang 2023 untuk kelembapan pertumbuhan untuk membuka kelonggaran yang mencukupi untuk mengekalkan inflasi pada 2024," katanya .


Bagi pasaran emas, beberapa penganalisis telah memberi amaran bahawa kadar terminal melebihi 5% boleh mewujudkan beberapa tekanan jualan dalam emas. Walau bagaimanapun, langkah kepada 5% akan meletakkannya lebih dekat dengan jangkaan pasaran. Alat CME FedWatch menunjukkan pasaran melihat kadar faedah memuncak antara 5.00% dan 5.25% pada separuh pertama tahun depan.


Walaupun emas boleh melihat beberapa tekanan jualan, beberapa penganalisis berkata bahawa sebarang penurunan boleh menjadi peluang belian. Walaupun Rizab Persekutuan mempunyai ruang untuk menaikkan kadar faedah, ahli ekonomi mencatatkan bahawa mereka semakin hampir ke penghujungnya apabila kebimbangan kemelesetan semakin meningkat.


"Pengerusi Jerome Powell akan berusaha untuk memastikan langkah itu tidak ditafsirkan sebagai 'pivot' yang dovish, dan unjuran baharu Fed mungkin menunjukkan kemuncak kadar yang lebih tinggi sedikit berbanding sebelum ini. Tetapi kami terus memikirkan kejatuhan mendadak dalam inflasi dan ekonomi. kelemahan akan meyakinkan Fed untuk mula memotong semula sebelum akhir tahun depan," kata Andrew Hunter, ahli ekonomi kanan A.S. di Capital Economics.


Hunter menambah bahawa dia tidak melihat kadar faedah memuncak melebihi 5%.


BOE seterusnya pada kelawar, diikuti oleh ECB


Sebaik sahaja mesyuarat Fed selesai, tumpuan akan segera beralih ke seberang Atlantik untuk keputusan dasar monetari Bank of England pada hari Khamis.


Pakar ekonomi menjangkakan bahawa BOE akan menaikkan kadar faedah sebanyak 50 mata asas kepada 3.50%. Pada masa yang sama, pasaran melihat kadar terminal bank pusat sekitar 4.6%. Walaupun ekonomi U.K. dijangka bergelut menjelang 2023, ketakutan dan ketidaktentuan yang ketara daripada kekalahan pasaran Oktober telah berkurangan menjelang tahun baharu.


"Apabila habuk menetap di latar belakang politik U.K., Bank of England boleh kembali kepada urusan biasa, memfokuskan pada mengembalikan inflasi kepada sasaran. Ini sepatutnya menghasilkan laluan yang lebih mudah diramal untuk Kadar Bank pada masa hadapan, walaupun MPC terus menjauhkan diri daripada sebarang panduan sebenar di mana mereka melihat kadar terminal," kata penganalisis pasaran di T.D. Securities.


Bank pusat Kumpulan Tujuh yang terakhir untuk menyesuaikan dasar monetarinya ialah Bank Pusat Eropah.


ECB dijangka menaikkan kadar faedah sebanyak 50 mata asas kepada 2.50% Khamis; pada masa yang sama, pasaran menetapkan harga dalam peluang 20% ​​untuk pergerakan 75 mata asas.


Selain daripada Fed, keputusan ECB boleh memberi kesan kepada harga emas. Penganalisis telah berkata bahawa terdapat risiko Presiden ECB Christine Lagarde menyerang nada yang lebih hawkish daripada jangkaan, yang akan melemahkan dolar AS berbanding euro. Dolar A.S. yang lebih lemah akan menyokong harga emas.


Pakar ekonomi menyatakan bahawa ECB mungkin lebih agresif daripada Rizab Persekutuan kerana ia hanya mempunyai satu mandat: kestabilan harga. Walaupun ECB mempunyai ruang untuk menggerakkan kadar faedah lebih tinggi pada 2023, ramai penganalisis melihat kemuncak pada 3%.


"Pasaran swap masih menetapkan harga dalam kadar dasar puncak hampir 3.0%, turun daripada 3.5-3.75% selepas keputusan Oktober," kata penganalisis mata wang di Brown Brothers Harriman. "Sudah tentu, sidang akhbar Presiden Lagarde akan menjadi penting dan dia mungkin akan memberi isyarat kenaikan yang lain pada mesyuarat seterusnya pada 2 Februari. Yang berkata, kami fikir masih ada ruang untuk jangkaan mengetatkan ECB untuk jatuh lebih jauh, dan kami tetap dengan panggilan kami. bahawa ECB akan berputar dan mengurangkan kadar sebelum Fed melakukannya."


Tayangan sampingan


Dalam pergerakan bank pusat lain minggu depan, kedua-dua Bank Negara Switzerland dan bank pusat Norway juga akan bertemu Khamis.


SNB dijangka menaikkan kadar faedah sebanyak 50 mata asas kepada 1.0%.


Norges Bank dijangka menaikkan kadar faedah sebanyak 25 mata asas kepada 2.75%.

37 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page